Pretraga

Agresivna i glasna muzika u automobilu, potiče mlade vozače na pogreške za upravljačem

A- A+

Vrsta i način slušanja glazbe za vrijeme vožnje u automobilu, utječe na razinu sigurnosti za volanom, sugerira istraživanje Negevskog sveučilišta Ben-Gurion u Izraelu. Mladi vozači, osobito muškog spola češće čine pogreške u vožnji, slušaju li muziku koju sami preferiraju. Dodaju li se tome glasnoća, koja je najčešće između 120 i 130 decibela, razina sigurnosti još se više smanjuje.

Foto: thecarconnection.com

Slušaju li mladi vozači automobila svoju preferiranu glazbu, k tome još jako pojačanu, količina pogrešaka koje prave za upravljačem se povećava. Studijom su do takvih zaključaka došli istraživači s Negevskog sveučilišta Ben-Gurion u Izraelu. Rjeđe su pogreške kod vozača koji ne slušaju glazbu, a najrjeđe kod onih koji slušaju usputnu pozadinsku glazbu.

Izdvojeni članak

Video: Ovako izgleda vožnja pod utjecajem marihuane

Dečki neodgovorniji od cura

Spomenuto istraživanje, kojem su autori glazbeni psiholog Warren Brodsky i istraživač Zack Slor, dovelo je do zaključka da vozači koji slušaju glazbu sa svojih popisa, naprave ozbiljnije pogreške i veći broj njih.

Jedan od ustanovljenih postulata je i da su skloniji nesigurnoj vožnji i većem broju pogrešaka muškarci, u odnosu na manje agresivne djevojke za volanom.

U istraživanju je sudjelovalo 85 mladih vozača, koji su u pratnji istraživača i instruktora vožnje, odrađivali šest 40-minutnih vožnji.

Tijekom dvije, tinejdžeri za upravljačem su slušali glazbu iz vlastite kolekcije. Zatim su dvije vozili bez ikakve glazbe, a na kraju posljednje dvije u pratnji pozadinske muzike, kojoj je svrha povećati sigurnost vozača, poput soft rocka ili light jazza.

Instruktor i istraživač su ocjenjivali prebrzu vožnju, vožnju preblizu drugom automobilu, neoprezno prestrojavanje, pretjecanje te vožnju jednom rukom.

Izdvojeni članak

Vožnja u trijeznom i pijanom stanju

Gotovo svi koji su slušali glazbu po vlastitom izboru napravili pogreške

Po rezultatima studije, u situaciji kada su mladi vozači slušali svoju preferiranu muziku, gotovo svi, odnosno 98 posto njih, napravili su prosječno tri pogreške, u minimalno jednoj od šest vožnji. Trećini vozača (32 posto) bila su potrebna upozorenja ili zapovijedi, dok je petini njih (20 posto) bila potrebna asistencija u upravljanju ili kočenju kako bi se izbjegle moguće nesreće.

Visok postotak pogrešaka, dogodio se i u vožnjama bez glazbe. Čak 92 posto vozača pokazalo je neko manjkavo ponašanje za volanom.

Zanimljivo u trećoj situaciji, s pozadinskom glazbom koju su odabrali Brodsky i izraelski skladatelj Micha Kisner, razina pogreški se smanjila za 20 posto.

– Većina vozača diljem svijeta preferira slušanje glazbe u automobilu, a oni između 16 i 30 godina biraju pop, rock, dance, hip-hop i rap za vrijeme vožnje. Mladi vozači također imaju tendenciju veoma glasno slušati ove energične i brze vrste glazbe, otprilike na između 120 i 130 decibela.

Vozači općenito nisu svjesni da, u trenutku kad ih omete neka pjesma, oni iz vanjskog prostora koji uključuje zahtjeve vožnje ulaze u osobniji prostor aktivnog slušanja glazbe, pojasnio je stručnjak za istraživanja o utjecaju glazbe Warren Brodsky, a piše njegovo matično sveučilište American Associates, Ben-Gurion University of Negev.

Copy link
Powered by Social Snap