Pretraga

Ajgemahtec, taubek, forcimer: Testirajte svoje znanje o starim zagrebačkim izrazima

A- A+

Ako studirate u Zagrebu, a niste iz kajkavskog govornog područja vjerojatno ste se našli u situaciji da ne razumijete svoje domaće sugovornike. Iako će znalci reći da je ‘starozagrebački’ već odavno izumro, ako popričate sa starijim Zagrepčanima možete još uvijek čuti izraze koji će vas podsjetiti na neka minula vremena. Ovih deset izraza dobro će vam doći ako želite znati kako su pričali stari Purgeri ili ako želite pogledati kultni film ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

agreb gornji grad katedrala

Foto: Unsplash

Bogatstvo hrvatskih narječja i govora je zaista impresivno, ali vas može ostaviti zbunjenima. Iako mali broj današnjih Zagrepčana koristi ove izraze, možete se naći u situaciji da ne znate što znači kad vam netko daje kušlec ili da vas starija susjeda zamoli da joj posudite mišćafl.

Srećom, ovi izrazi nisu tako strašni kao što se čine. Većinom dolaze iz njemačkog jezika koji je hrvatskom posudio više od 2.000 riječi. U 18. i 19. stoljeću školovani Zagrepčani višeg sloja su razgovarali na njemačkom, tako da su se i tim putem ovi izrazi ‘uvukli’ u zagrebački govor. Sada možete provjeriti svoje znanje i naučiti više o govoru starih Purgera.

agreb gornji grad katedrala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap