Pretraga

Ako imate neki od ovih mobitela, odmah napravite update softvera: Dogodio se veliki sigurnosni propust

A- A+

Svi koji koriste Safari, bilo na iPhone ili iPad uređaju, trebali bi što prije skinuti softverski update. Naime, posljednjih nekoliko dana Apple se suočava s dosta ozbiljnim sigurnosnim propustom koji se u novom updateu – rješava.

djevojka tipka na mobitel

Foto: Unsplash

Apple, tvrtka inače poznata po njegovanju sigurnosti i privatnosti svojih korisnika, ovih je dana imala poprilično veliki sigurnosni propust. Svi korisnici Safarija, ugrađenog internet preglednika, nisu imali pojma da im zbog propusta u sustavu neke web stranice mogu dohvatiti bitne podatke.

Tko god koristi Safari…

Konkretno, neke su web stranice mogle dobiti podatak o tome koje je druge web stranice korisnik posjetio prije, pa tim putem doći i do Google korisničkog ID-a. Po svemu sudeći tim je problemima i brigama korisnika Safarija i Appleovih uređaja došao kraj.

Prema pisanju Vergea, Apple je jutros izdao iOS 15.3 za iPhone uređaje, odnosno iPadOS 15.3 za njihove iPad tablete. U pitanju je izrazito minoran update, međutim, kako pišu mediji, rješava upravo taj veliki sigurnosni propust koji se dogodio u Safariju. Osim toga, ovaj softverski update ne nosi sa sobom nikakve nove značajke ni poboljšanja. Svi koji koriste Safari i nalaze se na verziji softvera nižoj od navedene, danas bi trebali napraviti update na svojim telefonima i tabletima.

Izdvojeni članak
iphone 12 pro mobitelji u različitim bojama

Novi iPhone 14 izlazi tek najesen, ali već je procurilo kako će izgledati: Ovo su glavne promjene

Problem sa sinkronizacijom

No, nije to jedini problem koji muči Apple korisnike posljednjih dana. Nekima od njih događa se problem sa sinkronizacijom sadržaja na iCloudu, Appleovoj oblak usluzi koju neki plaćaju i po deset dolara. Određenom broju korisnika počinje se pojavljivati prozorčić i zahtjev za prijavom na iCloud, nakon čega dobiju poruku ‘request failed’ i error 503.

Apple je ovo primijetio ima već neko vrijeme, piše Verge, i pojasnili su da trenutno rade na updateu softvera kako bi riješili navedene probleme, no kako piše Verge, tech novinari pitaju se zašto su se iz Cupertina tek tako kasno javili i zašto već prije nisu otklonili ovaj problem.

Ako imate neki od ovih mobitela, odmah napravite update softvera: Dogodio se veliki sigurnosni propust
Share via
Copy link
Powered by Social Snap