Pretraga

Alarmantni podaci: Svaki drugi učenik do 15. godine probao je duhanski proizvod

A- A+

Zdravstveni stručnjaci naglašavaju kako je pušenje duhanskih proizvoda najčešći uzročnik preventabilnih bolesti u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija upravo duhanu pripisuje gotovo šest milijuna smrti godišnje. Stoga je i više nego zabrinjavajuć podatak kako je nedavno istraživanje provedeno na 3.250 naših učenika u dobi od 13. do 15. godine pokazalo kako je 47,2 posto njih pušilo konzumiralo neki oblik duhanskog proizvoda.

Foto: pixabay

Prošlog su tjedna u Ministarstvu zdravstva predstavljeni rezultati svjetskog istraživanje o uporabi duhana u mladih (Global Youth Tobacco Survey; GYTS). Radi se o istraživanju koje se provodi putem anonimne ankete koja se provodi kod učenika u dobi između 13 i 15 godina starosti. Ovo istraživanje tijekom 2016. provedeno je i u Hrvatskoj i to na uzorku od 3.250 učenika u 50 različitih škola.

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj puno piju i puše cigarete, a nije im baš do seksa i marihuane

Učenicima je podijeljen upitnik koji se sastojao od pitanja višestrukog izbora odgovora, a rezultati su objavljeni u publikaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Istraživanje je tako došlo do poprilično zabrinjavajućeg podatka kako je 47,2 posto učenika u toj dobi već pušilo bilo kakav oblik duhanskog proizvoda. 

U trenutku popunjavanja ankete 17 posto ih je konzumiralo bilo koji duhanski proizvod najmanje jednom u posljednjih 30 dana, 14,6 posto učenika pušilo je cigarete, a 10 posto učenika upotrebljavalo je cigarete. Na žalost, čak je 17,5 posto onih koji nikada nisu koristili duhanske proizvode kazalo kako je podložno korištenju duhanskih proizvoda u budućnosti. 

Čini se i kako učenici ritual pušenja povezuju s popularnošću, pa tako 27 posto njih smatra da učenici koji puše imaju više prijatelja, a 21 posto da su učenici koji puše privlačniji. 

No, postavlja se pitanje kako već u toj dobi, uglavnom osnovnoškolskoj, dolaze do cigareta, a istraživanje je odgovorilo i na to pitanje. Unatoč zakonskoj zabrani prodaje duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, čini se kako su u manjini prodavači koji tu odredbu poštuju u praksi.
Tako je 61,8 posto sadašnjih pušača do cigareta došlo kupnjom u trgovini, dućanu, od uličnog prodavača ili na kiosku. Više od polovice, 56,9 posto sadašnjih pušača koji su kupili cigarete nije spriječeno u kupovini zbog svoje dobi. 

Više o ovom istraživanju možete pročitati u publikaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupnoj u nastavku.

Svjetsko Istraživanje o Uporabi Duhana u Mladih by srednja.hr on Scribd

Share via
Copy link
Powered by Social Snap