Pretraga

Analiza Doodlea pokazala – Google je rasist i seksist

A- A+

Organizacija koja se naziva djevojačkim aktivističkim pokretom – Sparks, nakon analize Doodlea od 2010. godine  optužila je Google da su rasisti i seksisti.

www.google.com

Iz Sparksa, organizacije okarakterizirane kao djevojački aktivistički pokret, su nakon analize Doodlea otkrili kako Google najveću pažnju posvećuje bijelcima i uglavnom muškarcima, piše Daily Mail.

Na Doodleu nema mjesta za Azijatkinje ili Latinoamerikanke

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Google Doodles

Spomenuta organizacija se odlučila za analiziranje Googleovih početnih stranica nakon što se na američkoj naslovnici pojavila crna spisateljica Zora Neale Hurston. Budući da se radi o jednoj od rijetkih prilika da je Google odao počast crnkinji na svojoj naslovnici, u Sparksu su odlučili mjesecima analizirali preko stotine Doodlea.

Od 2010. do 2013. godine objavljeno je 445 Doodlea na kojima su istaknuti značajni pojedinci. Od te brojke bilo je svega 19 crnkinja, 82 crnca, 54 bjelkinje i čak 275 bijelaca. Niti jednom se na Doodleu nije pojavila Latinoamerikanka, Indijanka ili Azijatkinja.

Google obećao poraditi na izjednačavanju

Sparks je zatim pozvao Google na red te su tražili javno obvezivanje da će poraditi na izjednačavanju istaknutih pojedinaca svih rasa, spolova, invalida, transseksualaca i slično. Na to su u Googleu obećali da će s ovom godinom početi raditi na tome.

Prvi Doodle posvećen pojedincu objavljen je prije 13 godina, a radilo se o slikaru Claudeu Monetu, no sve uobičajeniji su postali od 2010. godine.

Analiza Doodlea pokazala – Google je rasist i seksist
Share via
Copy link
Powered by Social Snap