Pretraga

Anonymous poziva na ‘blackout’: Neke bi stranice danas mogle biti zamračene

A- A+

Anonymousi danas pozivaju na zamračenje interneta, kako bi spriječili izglasavanje CISPA-e, zakona koji bi omogućio privatnim kompanijama i američkoj vladi nesmetano kontroliranje internetskih korisnika. Poznata haktivistička skupina pozvala je vlasnike internetskih stranica na privremeno zamračenje sadržaja, pa od nekih web stranica, korisnici danas neće imati koristi.

Početkom prošle godine veliki broj internetskih korisnika ustao je protiv ACTA-e, SOPA-e, i CISPA-e, zakona koji bi ukoliko budu izglasani, omogućili američkoj vladi i privatnim kompanijama nesmetano kontroliranje korisnika bez naloga i bez ikakve odgovornosti, piše Huffington Post. U to su vrijeme najpoznatije stranice poput Googlea, Wikipedije i Reddita ‘zamračile’ svoje stranice, a danas bi se, ukoliko ponovno poslušaju Anonymouse, to opet moglo dogoditi.

Izdvojeni članak

Anonymous raskrinkao online zlostavljača zbog kojeg se tinejdžerica objesila

Zamolba ove skupine ne znači nikakav napad niti išta slično, već samo 24-satni protest protiv CISPA-e, zakona koji je Kongres ponovno izglasao prošli tjedan. Protest bi tako trebao biti oblik pritiska na političke elite, koji je prošle godine pomogao pri održavanju interneta kao slobodnog medija. Ukoliko CISPA prođe, to bi moglo značiti da unatoč Ugovoru o privatnosti podataka, internetski servisi mogu prekršiti taj ugovor i predati podatke korisnika bez ikakvih sankcija.

‘Internet Blackout Day’ oblik je pritiska na političke elite, poput Senata i predsjednika Obame, koji mora potpisati zakon kako bi on mogao stupiti na snagu. ‘Zamračenje interneta’ već se dogodilo prošle godine, kako bi se spriječilo izglasavanje SOPA-e, zakona koji bi spriječio online piratstvo. 

Iako je CISPA predstavljen kao zakon kojim bi se državna infrastruktura borila protiv hakiranja i online napada, on bi debelo ugrozio privatnost korisnika, jer bi privatne kompanije s američkom vladom mogle dijeliti mailove, poruke, ali i dokumente korisnika. 

Copy link
Powered by Social Snap