Pretraga

[Aplikacija tjedna] Prepoznavanje biljaka vam zadaje frustracije? Postoji aplikacija koja će vam to olakšati

A- A+

PlantNet besplatna je aplikacija koja pomaže korisnicima da identificiraju biljke na temelju njihove fotografije. Dostupna je za besplatno preuzimanje na Google Play Storeu i Apple App Storeu.

Foto: Unsplash

Ako ste ljubitelj botanike ili pak studirate na fakultetu gdje je znanje o raznim vrstama biljaka potrebna vještina, zasigurno znate kako prepoznavanje pojedinih biljaka može biti frustrirajuće.

Srećom, besplatna aplikacija PlantNet Plant Identification, tu je da riješi te gorke muke. Riječ je, dakle, o aplikaciji koja omogućuje korisnicima da prepoznaju biljke na temelju njihovih fotografija.

Drugim riječima, kada naiđete na neku zanimljivu biljku za koji niste sigurni kako se zove, potrebno ju je samo fotografirati i učitati tu fotografiju u PlantNet aplikaciju. U roku nekoliko sekundi, izbacit će vam se željeni rezultat.

Iako je navedeno da PlantNet može prepoznati preko 20.000 vrsta biljaka, valja istaknuti da aplikacija ipak ponekad ‘zašteka’ ako fotografije nisu dovoljno precizne. Naime, ponekad je potrebno učitati fotografiju samo cvijeta, stabljike ili slično, kako bi aplikacija lakše mogla prepoznati o čemu je riječ.

Screenshot: PlantNet

Kreatori kažu da je PlantNet prvenstveno napravljen za prepoznavanje biljaka u prirodi, poput cvjetnica, stabla, trava, četinjača, paprati, lijana, divljih salata i kaktusa. Međutim, aplikacija također može prepoznati i znatnu količinu kultiviranih biljaka, pa je uglavnom pokriveno sve što vam je ikad potrebno.

Također, moguće je i filtrirati identificirane vrste biljaka po obitelji i rodu, u slučaju da vam ikada te informacije zatrebaju. Uz to, postoji mogućnost i mapiranja vaših pronalazaka te njihovo dijeljenje s drugim korisnicima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap