Pretraga

Arno ima 17 i među najboljim je mladim bacačima koplja u ovom dijelu Europe

A- A+

Pred nešto malo manje od godinu dana pisali smo vam o prvoj školskoj, internetskoj i obrtničkoj televiziji u Hrvatskoj, tada nazvanoj ‘Majstori TV’. Radi se o televiziji Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu. Danas ova televizija djeluje pod imenom Media talenti, a da su ovi mladi strukovnjaci zaista medijski talenti, potvrđuju i genijalni prilozi koje stvaraju. Jedan od posljednjih je priča o Arnu Markoviću, 17-godišnjem bacaču koplja.

Screenshot; Facebook

Bacanje koplja jedan je od najstarijih sportova koji se pojavio i na prvim Olimpijskim igrama, a da bi se u njemu bio uspješan, potrebna je kombinacija raznih sposobnosti- od tehnike, preko snage i brzine. Sve to ima i Arno Marković 17-godišnji učenik Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, o kojemu su njegovi vršnjaci s televizije Media talenti snimili zanimljiv prilog.

Izdvojeni članak

Osnovana prva obrtnička televizija u Hrvatskoj: Majstori TV već se prati i u Mozambiku

‘Uvukao’ se u top 3 na velikim natjecanjima 

– S kopljem sam započeo prije četiri godine, a prije toga sam bio u atletskoj školi još tri ili četiri, rekao je Arno i dodaje kako ga je upravo ova disciplina privukla zbog velikog opusa sposobnosti koje su potrebne za uspjeh. 

Kaže, nije mu lako uskladiti školske obaveze i treninge. 

– Nisam odličan đak, ali to je više zbog moje lijenosti nego zapravo zbog sporta. Malo je teško, ali snalazim se. Trening imam samo četiri puta tjedno, znači nisam još ni počeo ozbiljno trenirati. Zna mi biti teško, ali pretrpim sve i na kraju se isplati, priča Arno. 

Najveće natjecanje na kojemu je do sada sudjelovao bilo je prošlogodišnje prvenstvo Balkana u Srbiji, a svake se godine natječe i na državnim te sezonskim natjecanjima. 

– Od uspjeha imam prvo mjesto na državnom prvenstvu od prošle godine kad sam bio mlađi junior, na Balkanijadi sam bio deveti. Sada sam cijelo vrijeme napredujem pa sam među prva tri na svakom natjecanju, kaže Arno.

Izdvojeni članak

Studentica iz Ludbrega šokirala svijet i osvojila olimpijsko zlato u bacanju koplja

Uzori su mu Julius Jego i Sara Kolak 

A da ovaj sport nije nimalo jednostavan, dokazuje i činjenica kako pažnja mora biti usmjerena na čak nekoliko stvari: prilikom zaleta ne smijete napraviti prijestup, koplje morate baciti unutar određenog segmenta i bitno je koplje baciti tako da ostavi trag koji se može izmjeriti. 

– Razmišljao sam o tome da, ne baš da promijenim, ali da malo probam bacati disk, jer mi se isto tako svidio i zato što mislim da sam građen za to, zato što imam dugačke ruke. Ali još uvijek ću ostati na koplju, priča Arno. 

Kaže, nije to tako skup sport, pogotovo ako vam klub kupi koplje, jedino je malo je teže doći do bacačkih sprinterica i one su nešto skuplje. 

– Od sportskih uzora, ima jedan bacač koplja, Julius Jego se zove. Zadnjih godina je sve uspješniji i kada sam čuo njegovu priču da je učio bacati koplje preko YouTubea i interneta i sam si je radio koplje od drveta, to me dojmilo i od tada mi je on uzor, kaže Arno. 

Domaći uzor mu je i Sara Kolak, kaže, fascinirala ga je njena priča i put od anonimne sportašice koja je preko noći svojim trudom i radom postala Olimpijska pobjednica. 

– Ako ste voljni, ako stvarno želite izaći van, stići na treninge i stići u školu, možete. Samo što će biti malo problem to sve izorganizirati, ali moguće je, nije to toliki problem. Ja bih sve pozvao na bacanje koplja jer je stvarno jako zabavno i zanimljivo i te je korisno za zdravlje, zaključuje Arno.

Arno ima 17 i među najboljim je mladim bacačima koplja u ovom dijelu Europe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap