Pretraga

Astronomi pronašli novu mega strukturu BOSS, najveći poznati svemirski ‘objekt’ u povijesti

A- A+

The BOSS je ogromni zid, odnosno velika praznina omeđena ‘superskupovima’ galaktika koje su međusobno povezane zahvaljujući utjecaju gravitacije. Masa ove tek pronađene strukture procjenjuje se da je 10.000 puta veća od naše Mliječne staze. 

foto: www.smithsonianmag.com

Istraživanjem dalekih nam svemirskih predjela astronomi su pronašli novu mega strukturu BOSS, koja je dosada najveći otkriven objekt koji poznajemo, piše newscientist.com.

Heidi Lietzen i njezin tim ‘Šefa’ su pronašli tijekom potrage za međusobno povezanim galaktikama na udaljenosti od 4.5 do 6.4 milijardi svjetlosnih godina, a ovaj se sustav, načinjen od supreskupova, istaknuo kao uvjerljivo najveći.

Izdvojeni članak

Pogledajte preko 10 tisuća fotografija sa svemirskih misija Apollo

Sunce od ‘Šefa’ ima deset trilijardi puta manju masu

U našim jezicima ne postoji riječ za opisivanje veličine ove mega strukture, a procjenjuje se da ima 10.000 puta veću masu od Mliječne staze. Ako vam se računa, galaktika, kojoj pripada i naš Sunčev sustav, ima trilijun puta veću masu od Sunca, a to znači da je The BOSS-ova masa od Sunca veća za oko deset trilijardi, koji kilogram gore dolje, to pak ovisi važe li se ujutro ili prije spavanja.

Ove mega strukture nastaju tako što se individualne galaksije uz utjecaj gravitacije spajaju u grupe, koje se pak spajaju u ‘supergrupe’ i to se sve na kraju u veliku mrežu koja je protkana tim skupovima i prazninama između njih. Najveća takva trenutno poznata praznina je BOSS. ‘Šef’ je od zemlje udaljen između 4.5 i 6.4 milijardi svjetlosnih godina pa se ipak ne morate strašiti da ćete ga susresti.

Izdvojeni članak

Hubble svemirski teleskop – Od rugla do simbola znanosti

Znanstvenici se spore mogu li se uopće svi ti objekti promatrati u jednoj cjelini

Ipak, iako su brojni znanstvenici u potrazi za takvim strukturama, postoje kritičari koji dvoje može li se na te skupove uopće gledati kao na neko međusobno povezano tijelo.

Profesorica Alison Coil sa Sveučilišta u Kaliforniji ističe kako ne shvaća u potpunosti zašto se uopće sve te pojave povezuju i nazivaju jednom strukturom. Smatra kako se očito ističu određene poveznice koje zapravo ne postoje. Međutim, znanstvenici koji teleskopima po svemiru traže ove enormno velike zidove ističu kako odluka o tome što spada u jednu cjelinu ovisi o odabranoj definiciji.

Pa tako, dok postoji i natjecanje ‘superskupova’ ‘Najveći znani objekt’, mnogi astronomi još uvijek nisu sigurni može li se na skupove galaktika gledati kao na zasebne strukture, koje onda svojim rasporedom i međusobnom udaljenosti stvaraju mrežu sačinjenu od ‘Velikih zidova’ kao što je BOSS.

O kakvim se zapravo veličinama radi vrlo nam je teško predočiti. Pogledajte video ispod koji će vam barem malo približiti koliko smo zapravo mali.

Astronomi pronašli novu mega strukturu BOSS, najveći poznati svemirski ‘objekt’ u povijesti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap