Pretraga

Avionom idete na ljetovanje s prijateljima? Ovi savjeti sačuvat će vam živce, ali i novac

Putovanje avionom nije kao putovanje autobusom ili vlakom. Ima puno više pravila i stvari na koje treba obratiti pozornost, od same pripreme i planiranja puta, do prtljage koju možete nositi u avion, pa čak i do nekih ‘caka’ oko samih aerodroma.

pogled kroz prozor aviona, danji oblaci

Let avionom | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Pametno je planirati put unaprijed, a za let avionom to je generalno pravilo. Iako u rijetkim situacijama možete kupiti karte za avion i na sam dan leta, ne preporučuje se prvenstveno zbog cijene. Ako avionska karta od Zagreba do Bruxellesa košta 50 eura šest mjeseci prije puta, budite sigurni da će mjesec dana prije cijena skočiti za duplo, ako ne i više. Međutim, neke aviokompanije imaju last minute ponude, gdje u zadnji čas spuste cijene svojih karata.

Rezervacija, gate, kašnjenja…

Kada uzimate kartu, morat ćete i rezervirati svoje sjedalo na avionu. Bitno je za naglasiti da nisu sva mjesta iste cijene. Neka mjesta će biti besplatna, dok ćete druga morati platiti ovisno o tome u kojem dijelu aviona se nalaze. Ovo se također razlikuje od aviokompanije do aviokompanije.
Ono što je isto za sve je da mole putnike da na aerodrom dođu ranije i to ne mislimo na 10-15 minuta prije leta.

Gate kroz koji morate proći često se zatvara i do pola sata prije leta, a gužve za predaju prtljage nisu neobična pojava. Preporuka je doći na aerodrom dva sata prije leta kako biste bili sigurni da nećete propustiti le ti da ćete stići proći sve što trebate. To se posebno odnosi na velike aerodrome, gdje od jednog gatea do drugog trebate ići malim autobusima.

Ako nakon aviona dalje putujete autobusom ili presjedate na novi avion, uzmite u obzir da kao i sva prijevozna sredstva, i avioni mogu kasniti ili uraniti. Ako vam na karti stoji da ćete sjetiti u dva popodne, uzmite u obzir kašnjenje ili raniji dolazak od 5-10 minuta. Nakon što sletite, niste odmah vani i spremni za ostatak putovanja. U slučaju gužve, između slijetanja i izlaska iz aerodroma možete izgubiti još pola sata. Stoga si ostavite vremena između presjedanja.

Izdvojeni članak
avion

Prvi let avionom: Polijetanje je pravi rollercoaster, a dobro je dok ne zazvoni alarm na sigurnosnom pregledu

Bitno je koliko prtljage nosite

Za put avionom je bitno i koliko prtljage nosite. Ovo je posebno bitno za duža putovanja gdje vam nije dovoljan samo ruksak. Kod nekih aviokompanija, uz ruksak možete imati i mali kofer koji možete staviti u nadglavni pretinac tijekom leta. Kod tih kofera su dimenzije posebno bitne, jer ako vam ne stanu u nadglavni dio kada ste već u avionu, morat ćete ih ostaviti.

Bitno je i da taj kofer izvažete, a najčešća težina koju takav kofer smije imati je između osam i 10 kilograma. Ako nosite veći kofer, dimenzije će vam također pisati na kartama, te je bitno da provjerite koje su. Većina aerodrome ima i posebno označene spremnike u koje možete staviti kofere da provjerite hoće li vam stati i jesu li dobrih dimenzija.

Druga stvar i ništa manje bitna je gdje ćete nositi svoje tekućine. Paste za zube, šampone, tekućina za leće, parfemi i šminka ne mogu samo biti u vašem neseseru u ruksaku. Bočice moraju biti malene (oko 100 ml) i odvojene u posebnim patent vrećicama. Ako nisu, pogodili ste, morat ćete ih ostaviti za sobom. Ako vam išta ovih tekućina tog treba u ruksaku, poput roll on dezodoransa ili sjajila, morat ćete ih odvojiti u te vrećice.

@srednja_hr Ovi savjeti sačuvat će vam živce, ali i novce! 💰 Putujete li kamo uskoro? 😎 #avion #putovanje #fyp #srednjahr #maturalac #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Pazite na ovu zamku

Duty-free odnosno dućani bez poreza su prava zamka za ljude koji prvi put putuju. Aerodromi najčešće imaju neke manje restorane ili kafiće, te brojne dućane s raznim proizvodima. Iako će vam se ti dućani činiti kao dobar način za uštedu vremena na kupovinu grickalica, potrepština ili suvenira, ne nasjedajte. Iako su ovo dućani koji nemaju uračunat porez, to ne znači da su im cijene manje od onih u normalnim dućanima. Dapače, cijene su često puno veće.

Na temi cijena, pripazite i na kupovinu u avionima za vrijeme leta. Neke aviokompanije nude posebne ponude za jelo tijekom puta, no ako vam se gricka čips ili pije sok za vrijeme leta, morat ćete platiti i do 5 eura za paketić čokoladnih bombona. S druge strane, čaša vode je nešto što u svakom trenutku možete tražiti od stjuardese.

Izdvojeni članak
Sunčana Glavak

Uskoro bismo mogli letjeti u električnim avionima: Eurozastupnica nam je ispričala više

U avionu će vam dobro doći slušalice

U avionu će vam također dobro doći slušalice. Ako na vašem letu bude malih beba, velika je vjerojatnost da će biti jako glasno. Umjesto da se žalite na buku, olakšajte svima put i stavite slušalice te si pustite glazbu i uživajte u letu.

Zadnje, ali ništa manje bitno: airplane mode postoji s razlogom. Kada stavite mobitel i airplane mode, gasite sve frekvencije koje koriste radiovalove. To su WiFi, mobilne mreže i Bluetooth. U suštini, kada je to uključeno, ne možete slati ni primati poruke i pozive niti koristiti internet i bluetooth. I to je to. Možete i dalje koristiti kameru, slušati glazbu, uređivati videe, igrati offline igrice i sve ostalo što bi inače mogli da nemate internet i bluetooth.

Jesmo li propustili nešto što mislite da je bitno za znati? Pišite nam u komentare i možda napravimo i part 2.

Copy link
Powered by Social Snap