Pretraga

Bakina tajna: Najjednostavniji kolač koji će dobro ispasti i šeprtljama u kuhinji

A- A+

Malo tko će reći da ne voli kolače s višnjama, a jedan se posebno urezao u pamćenje većine – žuti biskvit s višnjama kakvog su pripremale naše bake. Taj biskvit nikada nije bio suh, a u sebi je sadržavao mnoštvo okusa. Mi smo odlučili otkriti vam bakinu tajnu.

screenhot: YouTube; 375F

Za razliku od običnog biskvita, ovaj sadrži jogurt, što mu daje dodatan okus, ali i vlažnost. Također, okus će upotpuniti malo vanilije i korica limuna, a zbog ostalih jednostavnih sastojaka i mjerice koja je zapravo čaša od jogurta, kolač ćete siguro spravljati više puta.

Izdvojeni članak

Lagani ljetni desert: Recept za tiramisu bez jaja gotov u 15 minuta

Sastojci (mjera je čaša od jogurta)

  • staklenka višanja
  • čaša čvrstog jogurta (200ml)
  • 2 jaja
  • čaša šećera
  • pola čaše ulja (ili pola čaše otopljenog maslaca)
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 1 vanilin šećer ili žlica ekstrakta od vanilije
  • pola praška za pecivo
  • naribana korica polovice limuna
  • Za posluživanje (po želji): šećer u prahu, sladoled od vanilije, tučeno slatko vrhnje i sl.

Priprema

  1. Šećer i vanilin šećer miksajte ili pjenjačom mutite dok ne dobijete blijedu smjesu. Smjesi dodajte i ulje te jogurt.
  2.  Nakon što dobijete jedinstvenu smjesu, dodajte joj brašno, prašak za pecivo te naribanu koricu limuna.
  3. Smjesu izlijte u uljem i brašnom obloženi pleh, te na nju rasporedite ocijeđene višnje. Ukoliko ne želite da vam višnje potonu na dno prilikom pečenja, najprije ih posipajte s malo brašna i na brzinu promiješajte tako da svaka višnja bude njime obložena.
  4. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok ne dobije duboku zlaćanu boju.