Barem osam izvrsnih razloga da se već danas počnete voziti biciklom

Premda je u većini situacija jednostavnije sjesti u tramvaj, bus ili automobil te se odvesti do željenog odredišta, vožnja biciklom donosi niz beneficija. Uz to, valja reći da su napokon pred nama stabilnije vremenske prilike pa je idealan trenutak da se okušate u bicikliranju. Danas je izvrsna prilika da to naglasimo, budući da je Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila, 3. lipnja Svjetskim danom bicikla. Učinili su to s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

izvor: Sindikat biciklista / foto: Tomislav Imprić

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju se ističu prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

No, vratimo se na dobrobiti koje vam biciklirnje može donijeti. Izlistat ćemo ih nekolicinu, premda bi lista mogla imati i desetke točaka.

Prijeko potrebna fizička aktivnost

Ispred Filozofskog fakulteta/ foto: Ivan Božić|srednja.hr
Biciklisti oprez! Od sutra će vas policija za ovo kažnjavati s 300 kuna

Za održavanje dobre forme, ali i zdravlja, liječnici savjetuju barem pola sata fizičke aktivnosti dnevno. No, zbog nedostatka vremena i/ili radi loših životnih navika, mnogi tu kvotu ne uspijevaju ispuniti.

Ako ste i vi među tim neaktivnima, vožnju tramavajem do škole ili faksa, zamijenite bicikliranjem. Osjećat ćete se svježije za misaone aktivnosti, a usput ćete se barem tada baviti prijeko potrebnom fizičkom aktivnošću.

Fizička aktivnost donosi i gubitak nekih kalorija, a ljeto je na pragu

Svi stručnjaci koji se bave vježbanjem i sportom, reći će vam da je kasno tek sada početi vježbati, da biste se već u ovom ljetu ‘dotjerali za plažu’. Osobito ako ste tijekom ostatka godine potpuno zapušteni.

To je svakako istina, no nikada nije kasno da se učini prava stvar pa ako već nećete doseći željenu figuru, možete steći naviku bavljenja sportom, a usput svakako i izgubiti nešto kalorija.

Poboljšanje sna

Već smo spomenuli faktor misaone svježine koju vam ovakva, zapravo blaga fizička aktivnost može donijeti. Osim toga, ako tijekom dana vozite bicikl, nemojte sumnjati u kvalitetan odmor i san. Znanstvenici sa Stanforda su utvrdili da jedna polusatna vožnja na dan, smanjuje probleme s nesanicom za čak 50 posto.

Dobra prilika za aktivan izlet

Bicikliranje i to osobito u prirodi, može biti sjajna prilika da se zabavite i odradite aktivan izlet u društvu djevojke/dečka/prijatelja ili neke druge bliske osobe.

Ne mora to biti neka dugačka dionica. Već 20-ak kilometara u jednom smjeru je nešto što će svatko podnijeti, a sve skupa može donijeti dosta zabave, upoznavanje nekih novih krajva i slično. A s druge strane, odlučite li roštiljati, grižnja savjesti zbog bogate trpeze će biti manja, ako ste tog dana proveli 50-ak kilometara na biciklu.

Naravno da u društvu dragih ljudi možete obavljati i kraće, svakodnevne biciklističke dionice.

Pouzdano prometalo

Neki će odmah uzvratiti protuargumentom – ‘a što je s pucanjem gume ili kojim drugim kvarom koji se definitvno dogode na biciklu?’ To su iznimni slučajevi i nekada ćete zbog toga biti primorani, bicikl ostaviti sa strane te potražiti alternativni prijevoz. Međutim, s druge strane treba pomisliti i na zamke koje sa sobom nosi javni prijevoz ili prijevoz automobilom.

Stalne gužve uzrokuju velike oscilacije u periodu potrebnom da se dođe od točke A do točke B, a ako ste autom uz gužve tu je i traženje parkinga. S druge strane bliži se ljeto, što u prometalima javnog prijevoza donosi i nemile mirise. Sve to izbjet ćete vožnjom biciklom.

Vožnja biciklom je jeftina

Diplomski rad položio u teoriji i praksi: FSB-ovac složio bicikl od bambusa pa se na njemu upustio u pravu avanturu

Ne treba uopće ulaziti u usporedbe troškova prijevoza biciklom i autom. No i javni prijevoz svakako je skuplji od prijevoza biciklom. U određenim situacijama nije loše kombinirati javni prijevoz i bicikliranje. Primjerice prilikom posjeta otocima i drugim prirodnim ljepotama koje imamo u zemlji i okruženju.

Antistresno sredstvo na dva kotača

Vožnja biciklom čini vas sretnijim, zadovoljnijim, druželjubivijim te odstranjuje svakodnevni stres i depresiju.

Pojedina istraživanja su pokazala kako samo 20 minuta bicikliranja dnevno, umanjuje stres za trećinu, a razlog leži u blokiranju hormona koji luče stres.

Možete ga ostaviti posvuda

Već smo spomenuli probleme parkiranja prilikom vožnje automobilom, koje može oduzeti mnoštvo vremena, a i pretvoriti komotnu situaciju u stresnu. I zbog tog razloga, vožnja biciklom je antistresna.

Naime, uvijek će se naći prihvatljiva lokacija za odložiti bicikl. I to će uglavnom biti vrlo blizu vašeg odredišta.

Pokušajte barem ovaj tjedan voziti se biciklom

Spomenuli smo da ima još niz beneficija koje donosi vožnja biciklom, ali mislimo da je i ovih osam, dovoljna motivacija da pokušate barem ovaj tjedan do svojih redovnih destinacija dolaziti biciklom.

Svjetski dan bicikla te izvrsne vremenske prilike neka pridonesu vašoj odluci da zamijenite motorizirana vozila, ovim ekološkim, pouzdanim, zdravim i korisnim prometalima.

Odgovori