Pretraga

Basic ljeto: Je li ovako izgledalo i vaše?

A- A+

Učili smo u školi da ljeto traje do 23. rujna, no ove godine jesen je malo uranila. Kako su se temperature spustile, tako je i ljeto ustvari završilo.

www.bethanyacademy.org

Jesen je čudno razdoblje – u isto vrijeme vrlo dosadno, ali i uzbudljivo. Počinje nova školska godina koja uvijek donosi nešto novo, no opet je sve nekako uvijek isto. Više nema tog prostora za improvizaciju i spontanost, od kojeg se ustvari cijelo ljeto sastoji. Znamo da pred nama stoji zima, i snijeg, i kaputi, i snijeg, i ružno vrijeme, i snijeg, i već nam je sada slabo.

Možda smo do prije dva dana bili na plaži i sunčali se, no čini nam se kao da je to bilo prije sto godina i već sad se s nostalgijom prisjećamo ‘prošlog’ ljeta i planiramo kakvo će nam biti sljedeće. Dobro, možda ga baš ne planiramo, ali već imamo neke nove nade za ono što nam dolazi.

Veselimo se dočeku Nove, rođendanu, položenom ispitu, zimskim praznicima, dobroj ocjeni, maturalnoj zabavi, ma milijun malih stvari, no ništa se baš ne može mjeriti s ljetom. Za njega imamo najveća očekivanja i uvijek maštamo o njemu, pogotovo kad smo u najtežim trenucima. I dobijemo li uvijek što smo htjeli?

Svi zamišljaju neko ludo ljeto, kakvo postoji samo na američkim filmovima, i to onim lošim. Čak kad bi nam se sva očekivanja ostvarila, vjerojatno bismo bili razočarani. Zato što ljeto mora biti spontano, zar ne?

Ljeto bi nam trebalo donijeti jednu avanturu. I sigurno su svi barem jednom doživjeli tu ljetnu avanturu, lako moguće da je to bilo ovog ljeta. Kako su izgledala vaša druženja? Vjerojatno nije bilo nimalo romantično kao što to bude na filmu. Vjerojatnije je vaše muvanje započelo s rečenicom ‘oš se barit?’ nego s romantičnom gestom ili ‘puno truda’. Život je jednostavan, zašto i ulet ne bi bio jednostavan?

Luda druženja s ekipom, u većini slučajeva i nisu toliko luda. Chill druženja s ekipom uvijek budu najbolja, a ona nisu nikada nešto spektakularno. Slušanje glazbe na plaži, ili na nečijoj terasi. Ako ima alkohola, moguće da ga je u manjoj količini jer se nikome ne da imati posla s povraćanjem. Ali uvijek bude barem jednog težeg pijanstva. Za vaše dobro, nadamo se da to niste bili vi ovoga ljeta, zato što će se vaša priča definitivno prepričavati sve do idućeg ljeta, a možda i kasnije. I kako svi uvijek imamo mobitele, vaša je priča sigurno ostala zauvijek zabilježena na barem jedan način.

Istina je da je ovo ljeto vjerojatno proteklo u gledanju serija – što ponovnom gledanju omiljenih, što u otkrivanju nekih novih. Bilo je tu planova za mršavljenje, nisu uspjeli. Bilo je tu planova za čitanje i učenje, također nisu uspjeli. Jedini plan koji je uspio jest taj da se odmorite. Osim ako naravno niste radili sezonu, a onda vam je ljeto prošlo u znoju, i ne onom znoju zato što se sunčate na plus četrdeset kraj mora, već u znoju zato što radite.

I naravno, svako ljeto donosi barem jednu svađu. Je li to bila svađa s nekime iz razreda, ili s nekime iz ljetne ekipe (izglednije), uvijek se nešto mora dogoditi. I to je isto jedna od onih stvari koje će prepričavati, preuveličavati i sve što se s jednom pričom može.

Niste otišli na ludi roadtrip s ekipom, iako ste to dogovarali mjesecima unaprijed, zato što su druge stvari iskočile. ‘Sori’ je valjda riječ koja se najviše čuje tijekom cijelog ljeta. Koliko je samo planova propalo, donoseći ogromne količine razočaranja i tuge.

Isto toliko se i zaista spontanih priča dogodilo – razgovora s turistima koji samo traže put do dućana, slučajan susret s curom iz razreda koju ne voliš i ispadne skroz okej, pa do upoznavanja ljudi koji onda stvarno i ostanu u našim životima.

I uvijek se sve ponovno vrti u krug, klišej za klišejem, uvijek sve isto, a opet sve novo…

Basic ljeto: Je li ovako izgledalo i vaše?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap