Pretraga

Bez odlaska u knjižnicu: KGZ imaju novu aplikaciju koja bi se mogla svidjeti mnogima

A- A+

Oni koji trebaju posuditi neki književni naslov, a zbog obaveza ne stignu do knjižnice, odsada mogu odahnuti. Knjižnice grada Zagreba su u suradnji s tvrtkom VIVA info i podrškom Grada Zagreba razvile Zaki Book – prvu knjižničnu aplikaciju za posudbu e-knjige. Kad ju se preuzme na mobitel, tablet ili računalo, moguće je  uz korištenje članskog broja putem nje posuditi neki od 400 ponuđenih naslova.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Zanimljiva i korisna aplikacija predstavljena je nedavno u Knjižnicama grada Zagreba. Riječ je o aplikaciji Zaki Book, prvoj knjižničnoj aplikaciji za posudbu e-knjiga. Razvijena je u suradnji s tvrtkom VIVA info uz podršku osnivača Grada Zagreba, a mogla bi pomoći mnogim učenicima i studentima kad hitno trebaju neki književni naslov.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Voditeljica najveće fakultetske knjižnice u Hrvatskoj preporučuje pet knjiga koje morate pročitati

Zaki Book se može koristiti na Windows, iOS i Android uređajima. Tek je predstavljena pa je dostupna samo na Google Playu, no kako su nam rekli iz Knjižnica grada Zagreba, uskoro će se naći i na App Storu.

Korištenje joj je vrlo jednostavno.

Kako su nam pojasnili iz KGZ-a, nakon što aplikaciju preuzme, član može putem Tražilice pretraživati sve dostupne naslove e-knjiga i posuditi onaj naslov koji mu se sviđa. Kad knjigu posudi to ostaje zabilježeno pod Zaduženjenjima.

Rok za posudbu je i ondje 21 dan, a e-knjigu se može vratiti prije vremena. Također, nju se ne može rezervirati ni produljiti rok posudbe, kao što je slučaj s papirnatima. Kad je riječ o broju e-naslova koji se mjesečno smiju posuditi, kažu nam da jedan član smije istovremeno posuditi 2, odnosno, 5 naslova u kalendarskom mjesecu. Njih se, zanimljivo, može čitati na 4 uređaja istovremeno.

Ističu da je zasada usluga dostupna članovima starijima od 15 godina, no radi se na tome da se nabave i dječji naslovi koji bi bili namijenjeni mlađima.

Radit će se i na tome da početna lepeza od 400 naslova beletristike i znanosti ubrzo postane bogatija. No, na kraju nam iz Knjižnica naglašavaju da nabava e-knjige nažalost ima svoja ograničenja. Osim financija, u prvom redu je to manjak naslova na hrvatskom jeziku izdano u e-formatu.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr
Share via
Copy link
Powered by Social Snap