Biciklisti pažnja! Ako od sutra ne učinite ovo, čeka vas kazna od 300 kuna

Zimsko računanje vremena započinje počinje od sutra, točnije s noći 28. na 29. listopad, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Stoga iz Ministarstva unutarnjih poslova podsjećaju vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Uz vozače motornih prometala, režim se u zimskom vremenu mijenja i za bicikliste.

300 kuna za vožnju bez svjetala

[INTERVJU] Osebujni profesor Pero i u 58. godini odbiciklira ture duge više stotine kilometara

– Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, napominju u svojoj obavijesti na stranicama MUP-a.

Dodaju i da su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

One koji će biti uhvaćeni u nepoštivanju navedenih zakonskih odredbi, kaznit će se novčanom kaznom od 300 kuna.

Obzirom na događanja najtežih prometnih nesreća na prometnicama Republike Hrvatske i smrtnog stradavanja u njima, kao i dolaska blagdana Svih svetih i Dušnog dana te početka zimskog računanja vremena, sudionicima u prometu iz MUP-a skreću pozornost na sljedeće, napominjući kako će za regulaciju prometa i hvatanje prijestupnika, u narednom periodu koristiti maksimalan broj policajaca, kao i raspoložive uređaje.

– Razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste. U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u narednom razdoblju nastaviti će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa, stoji u obavijesti MUP-a.

Savjeti sudionicima u prometu

Ovo su kazne propisane za biciklističke prekršaje

Zbog događanja navedenih prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu iz MUP-a upozoravaju da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice:

– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
– ne koriste mobitel tijekom vožnje,
– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
– koriste zaštitnu kacigu,
– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
– u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno
se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Odgovori