Pretraga

Bili smo u Feniksu, pekari u centru Zagreba koja radi do četiri ujutro: Ovo su naše ocjene

U serijalu Studentsko nepce obilazimo mjesta gdje studenti mogu za relativno malo novaca ‘natrpati’ svoj želudac, a da nije riječ o menzi. U našoj petoj epizodi, posjetili smo Feniks, pekaru koja je popularna zbog svoje lokacije u Radićevoj ulici kod Trga bana Jelačića te same činjenice da je jedna od rijetkih u centru grada koja gotovo svaki dan radi do četiri ujutro.

Studentsko nepce pekara Feniks

Feniks. Foto: srednja.hr

Htjeli mi to sebi priznati ili ne, činjenica je da se i oni najjače snage volje, barem tu i tamo, hrane u pekari. Vrućem bureku ili masnom komadu pizze rijetko tko može odoljeti, osobito ako se to upari s kasnim noćnim satima i pokojim alkoholnim pićem u organizmu. Frekventno mjesto za doći nakon izlaska u centru Zagreba, svakako je pekara Feniks u Radićevoj ulici, svega minutu ili dvije od Trga bana Jelačića.

Kebab meso i pizza?

Feniks radi od ponedjeljka do subote do četiri ujutro, a nedjeljom do dva. Vikendom nije neobično vidjeti red ispred pekare, a situacija je preko dana ipak nešto ‘pitomija’. Odlučili smo se jednog sunčanog popodneva zaputiti u Feniks te smo na preporuku naših čitatelja, uzeli jednu kebab pizzu i buhtlu od čokolade. Izbor je, inače, sasvim velik i mišljenja smo da će svatko pronaći nešto za sebe, od bureka, slanaca, više vrsta pizza, pa sve do tortilja koje izgledaju poprilično ukusno.

Kebab pizza koštala je 2,80 eura, što je, rekli bismo, znatno skuplje od prosječnog komada pizze u pekarama. No, ova pizza je sve, ali nije prosječna. Velika je kao dvije jumbo šnite, a na sebi, izuzev standardnog sira i rajčice, ima meso od kebaba te nekakav bijeli umak. Prvim grizom, meso kebaba nije nam se činilo ukusnim, ali kad smo se malo priviknuli, shvatili smo da ova pizza ima itekakvu priču. Umak je bio ‘majonezast’, no kad se spoji s ostalim sastojcima, bio je fin. Tijesto je klasično pekarsko i o njemu se ne treba puno govoriti. Korektno je i ništa više od toga.

@srednja_hr Jeste li bili u Feniksu? 🥐 Pišite nam gdje želite da naše Studentsko nepce dalje degustira, a više o pekari Feniks pronađite na linku u opisu profila ☝ #srednjahr #studentskonepce #pekara #zagreb #student #hrana #food #gastro #izlazak #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Dobro punjenje, ali…

Za buhtlu od čokolade dali smo ravno jedan euro. Usudili bismo se reći da je buhtla nešto manja nego u konkurentskim pekarama i skuplja, no čokolada ima okus kao nutella, što nam se izrazito svidjelo. Dakle, punjenje od čokolade nije ono najjeftinije na kakvo se može često naići, a i ima ga na pretek. To je izrazito pozitivno. Što se tiče tijesta, bilo je solidno, ali se osjetilo da je suho. Bit će da je buhtla ispečena nekoliko sati prije nego što smo došli.

Za jednu pekaru, Feniks zaslužuje čvrstu četvorku. Voljeli bismo da je jeftiniji, ali kad se u obzir uzme da je gotovo na Trgu i da radi do četiri ujutro, može se i taj dodatni trošak preživjeti. Kebab pizza ne viđa se često u pekarama, tako da ako se zaputite u Radićevu nakon izlaska, toplo preporučujemo da ju probate. S druge strane, ako uzimate buhtlu od čokolade, upitajte kada je ispečena. Ako je svježa, iskustvo će, vjerujemo, biti bolje.

Naša ocjena

Ocjena za pekaru Feniks. Foto: srednja.hr

Copy link
Powered by Social Snap