Pretraga

BlaBlaCar, bus ili vlak – koji je najjeftiniji prijevoz za povratak doma za blagdane? Usporedili smo cijene

A- A+

Za studentski je budžet svaka kuna važna, pa se povratak doma za blagdane ponekad čini kao prava investicija. Putovanje vlakom traje predugo, bus je ponekad skup, no što se još nudi kao alternativa? Donosimo pregled cijena i vremena putovanja busom, vlakom i BlaBlaCarom iz Zagreba u Varaždin, Osijek, Rijeku i Split.

Photo by Mike Kotsch on Unsplash

Posljednja studentska srijeda prije zimskih praznika, pakiranje kofera, razmišljanje o finoj domaćoj hrani, ali i frustrirajuća pomisao na nadolazeće ispitne rokove. Sve to prolazi prosječni student koji se nakon nekoliko tjedana ili čak mjeseci, konačno vraća u svoje rodno mjesto. Budući da povratak kući ponekad zahtjeva da se malo dublje zaviri u džep, sasvim je normalno da se za putovanje traže alternativne i jeftinije opcije.

Osim već standardnih odabira prijevoza kao što su autobus ili vlak, sve se više koristi i platforma BlaBlaCar, koja zapravo funkcionira kao svojevrsni ‘carpooling’ servis. Riječ je, naime, o aplikaciji pomoću koje korisnik može pristupiti nekoj vožnji te tako podijeliti troškove s ostalim putnicima, što na kraju ispadne ponešto jeftinije, a i put je najčešće kraći.

Kako bismo bolje dočarali razlike kod prijevoza te možda nekome olakšali odabir za povratak kući, donosimo pregled cijena i vremena putovanja busom, vlakom i BlaBlaCarom. Za polazište smo koristili Zagreb, dok su odredišta Varaždin, Osijek, Rijeka i Split.

Zagreb – Osijek

Put iz Zagreba do Osijeka koristeći BlaBlaCar, koštat će između 80 i 120 kuna te će prosječno trajati oko tri sata. Autobus je ipak nešto skuplji, pa će za kartu u jednom smjeru biti potrebno izdvojiti oko 115 kuna te se put tako produljuje za sat vremena. Zahvaljujući studentskom popusta, kao najjeftinija opcija ističe se prijevoz vlakom, pa će put koštati oko 65 kuna, no u tom se slučaju valja naoružati strpljenjem, jer će putovanje do Osijeka u nekim slučajevima biti duplo duže nego s automobilom i autobusom.

Zagreb – Rijeka

Putovanje do Rijeke nešto je kraće i jeftinije. Cijene na BlaBlaCaru kreću se između 50 do 70 kuna te je dolazak na odredište gotovo sigurno za manje od dva sata. Za prijevoz autobusom treba izdvojiti između 50 i 120 kuna, ovisno, naravno, o vremenu polaska, što može ispasti jeftinije, a put ne traje značajno duže. Treća opcija ponovno je najjeftinija s cijenom karte od 53 kune, no put može trajati od pet, pa negdje čak i do 12 sati.

Izdvojeni članak
vlak željeznica

Dio županija i studentima nudi besplatan prijevoz vlakom, provjerite je li vaša među njima

Zagreb – Split

Relacija Zagreb-Split ipak je malo ‘ozbiljniji’ put, što se uveliko odražava i na cijenama. Tako je, primjerice, za putovanje BlaBlaCarom potrebno izdvojiti između 150 i 190 kuna, dok autobusna karta košta između 137 i 190 kuna. Put automobilom traje oko četiri sata, a autobusom oko pet ili šest, ovisno o stajanju. Do Splita se vlakom može za 99 kuna te HŽ navodi da put traje oko šest sati, što definitivno valja uzeti sa zrnom soli.

Zagreb – Varaždin

Kao najkraća relacija ističe se put iz Zagreba u sjever Hrvatske. Putovanje BlaBlaCarom koštat će oko 30 kuna, što je izrazito prihvatljivo čak i za studentski budžet, a na odredište se stiže za oko sat vremena. Autobusna karta skuplja je za otprilike dvadesetak kuna te sa sobom nosi i pola sata više putovanja. Kao što je i očekivano, putovanje vlakom traje i do tri sata, a cijena od oko 35 kuna u ovom slučaju nije najjeftinija.

Pozitivne i negativne strane

Svaka od ovih opcija prijevoza ima pozitivne i negativne strane. Tako je, primjerice, BlaBlaCar cjenovno pristupačan i pruža najkraće vrijeme putovanja, no postoji mogućnost pomalo neudobne vožnje, pogotovo ako su se na stražnjoj klupi automobila smjestile tri osobe.

S druge strane, putovanje autobusom u većini je slučajeva malo skuplja opcija, a i nešto je duže u usporedbi s automobilom. Međutim, većina prijevoznika u svojim vozilima nudi besplatni bežični internet, a valja istaknuti i da su sjedala dovoljno velika i udobna.

HŽ studentima nudi značajan popust, pa je vlak ipak najjeftinija opcija. No, zahvaljujući željezničkoj infrastrukturi kojom se Hrvatska baš i ne može pohvaliti, putovanje u nekim slučajevima traje i više nego duplo duže. Doduše, kome vrijeme ne predstavlja problem te voli zadržati koju kunu više u svom novčaniku, ova se opcija čini kao pun pogodak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap