Pretraga

Bliži se Uskrs: Evo nekoliko jednostavnih ideja za kreativne pisanice na vašem stolu

A- A+

Bliži se Uskrs, najveći kršćanski blagdan – dan kada se slavi Isusovo uskrsnuće. Uz slavlje i radost koje prati spasenje, dobro je poznato da Uskrs dolazi u paketu s finom hranom, lijepim vremenom i zanimljivim dekoracijama.

foto: Pexels; Ksenia Chernaya

Za razliku od Božića koji je u potpunosti komercijaliziran pa si tako skoro svi kupuju poklone (ne znajući uopće koja je poanta) i paze na dekoracije, Uskrs je ipak mirniji blagdan.

Dok je poprilično jasno kako izgleda ukrašavanje u božićno vrijeme, za Uskrs ne postoje toliko stroga pravila. Jedina stvar koja sasvim sigurno ozbiljno obilježava ovaj blagdan su – jaja. Dobro, ima tu i još hrane koju vežemo uz njega (šunka, pinca, kolači…), no i dalje je sve u puno manjoj verziji.

Za razliku od Djeda Božićnjaka koji je svjetski poznat i priznat simbol Božića, uskrsni zeko nije još dostigao tu popularnost, a pitanje je i hoće li. Svakako je bolje da kada su u pitanju blagdani, da upravo smisao blagdana ostane u prvom planu, a čini se da je to zasad donekle i slučaj s Uskrsom.

To ipak i dalje ne znači da ne želite sve prirodno urediti – dapače! Kao što smo već spomenuli, glavna atrakcija u vrijeme Uskrsa su jaja. S obzirom na to da iz nekog razloga postoji tradicija farbanja jaja pred Uskrs prije blagoslova, upravo tu dolazi do prostora za kreativu. Možete u dućanima kupiti boje ili košuljice, a za sve više ćete se morati samostalno potruditi. Na vašu sreću, donosimo nekoliko brzih i jednostavnih ideja, kao što predlaže i Good Housekeeping.

Izdvojeni članak

Hoće li se školarcima produljiti uskrsni praznici? Stožer je za tu ideju, Ministarstvo ne

Sprinkle Easter Eggs

Ovo je odlična ideja za ukrašavanje jaja, ali samo ih ne namjeravate jesti nakon. Znači, potrebna su vam vrlo vjerojatno jaja koja su od plastike, zato što ćete pri ukrašavanju koristiti ljepilo – čujemo da nije ukusno, ne morate ni to probati.

Ukratko, nakon što na četvrtinu jaja nanesete tekuće ljepilo, samo prospite šarene mrvice (koje inače koristite pri ukrašavanju kolača) kako biste dobili šarena jaja. Ovisno o tome koje boje su vam draže, za te mrvice ćete se i odlučiti. Također, kako je rije o tekućem ljepilo, bilo bi pametno pustiti jaja da se osuše preko noći, prije nego što ih krenete koristiti kao dekoracije.

Tie-Dye Eggs

Tie-Dye  trend već mjesecima oduševljava korisnike društvenih mreža, pa ima smisla da se taj trend prenese i na ovo. Realno, zašto se uopće truditi oko ovakvih stvari ako to nećete poslikati i zatim negdje objaviti? A ako to već radite, bitno je da to na nešto i liči (čitaj: da bude u trendu). I upravo zato je ovo idealan dizajn za vas.

Noseći rukavice, omotajte jaja u filter za kavu i fiksirajte ih koristeći gumice. Zatim na vanjsku stranu filtera nanesite malo boje za hranu i pustite da tako bude potopljeno neko vrijeme. Zatim koristeći sprej bočicu, pošpricajte cijelu tu ‘situaciju’ s vodom dok se ista ne natopi. Pričekajte 10-15 minuta prije nego što skinete filtere, a zatim isperite jaja hladnom vodom.

Prirodna jaja

Najveći hit među trendovima je trenutno okretanje prirodi i općenito povratak ‘starim načinima’. Tako je recimo taj trend primjenjiv i u ovoj situaciji. Vjerojatno vaši doma već znaju za ove priče i misle da se ne isplati to pokušavati jer ‘dugo traje’, ali zaboravljaju da je ovo sada vrijeme odmora, odnosno ‘odmor’. Naći ćete vi vremena i za ovo, pogotovo jer je priprema brza, piše Good Housekeeping.

U otprilike litru vodite stavite dvije žlice bijelog octa i zatim to zakuhajte. Kada voda zakuha, dodajte unutra nešto za boju (kasnije objasnimo sve), i smanjite vatru. Tako pustite da se boja kuha nekih pola sata. Nakon toga procijedite ostatke hrane i dodajte jaja u boju – ponovno pustite da odstoje nekih pola sata, a nakon toga ih lagano prebrišite papirnatim ubrusima.

Ovisno o tome koju boju želite postići, možete u vodu dodati 800 g narezane cikle (crvena/tamno-ružičasta), 800 g kožice žutog luka (narančasta), tri žličice kurkume (žuta), 600 g narezanog crvenog ili ljubičastog kupusa (plava), špinat+800 ml hladne vode i četiri žlice bijelog octa (zelena). Uživajte!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap