Pretraga

Bliži se vrijeme maturalnih, evo zašto haljina nije najbitnija stvar!

A- A+

Nekima je škola počela, a ostali su još uvijek na skijanju… U svakom slučaju, maturante polako počinje hvatati panika. Polako (ali sigurno) se bliži rok za prijavu matura, vremena ima sve manje, a usred svega toga – vrijeme je za maturalnu večer.

Maturalna večer je druga najbitnija stvar u životu svakog maturanta i svake maturantice, odmah nakon maturalnog putovanja. Nekima je to totalan klišej i stvar koja je totalno nepotrebna, a ostalima je to vrhunac života. I odmah ćemo vas riješiti svih sumnji, obje strane su u krivu.

Izdvojeni članak

14 situacija koje će se dogoditi na svakoj maturalnoj zabavi

Ne radi se o najvećem događaju u vašem životu, ali da je večer koju ćete pamtiti cijeli život i koju bi vam bilo žao propustiti, to definitivno je. Što god da očekujete od te večeri, neće biti tako. Možda ćete doživjeti koji srcedrapajući trenutak sa svojim razredom, ali vjerojatnije je da ćete većinu večeri biti stalno u strci i nećete uspjeti uživati ni u čemu. Ako uspijete imati barem jednu pristojnu sliku, puno ste učinili.

Maturalne su uvijek stresne, bilo da vam je stalo do toga ili ne. Ovisno o tome kakvi su običaji kod vas, morate odabrati koga ćete sve pozvati, tko će vam biti pratnja ili pratilac, s kojim/om profesorom/icom ćete plesati prvi ples, koju ćete hranu donijeti… I najveća panika ikada – što obući?

Mada su cure uvijek te koje više brinu oko toga što obući, kada su maturalne u pitanju, svi su podjednakim stresom. Dečki moraju pronaći dobro odijelo, uskladiti boju cipela (i čarapa!!), odabrati hoće li imati kravatu (usku ili normalnu?) ili leptir mašnu, uskladiti boju s haljinom pratnje… Previše truda u odnosu na ono koliko inače ulažu u svoj izgled, a to je nula.

Ono najbolje ikada

Cure, s druge strane, moraju zablistati. Ili tako barem slušamo cijeli svoj život – u svakom američkom filmu se upravo na maturalnoj večeri dogodi taj trenutak kada se cura pojavi u prekrasnoj haljini i zablista, a apsolutno svi tada shvate koliko je ona lijepa i posebna. I naravno, svaka cura želi doživjeti taj trenutak na svojoj maturalnoj.

Realno, maturalna nije ništa bolja od običnog izlaska subotom, pa nemojte ni misliti da ćete izgledati puno bolje od toga. Naravno, imat ćete bolju haljinu. Možda će neki čak otići na šminkanje i frizuru, no vjerojatnije je da će vas to sve poružniti, prije nego proljepšati.

Ne znam kada sam zadnji put pričala s nekime o maturalnoj večeri, a da se svi nisu složili da su tada izgledali najgore ikada. Od toga da su haljine užasne, a šminka i frizura (malo je reći…) kritične, kao i uvijek pred stresne evente, dogodi se ono najgore – iskoče prištiće koje je nemoguće sakriti, podočnjaci od manjka sna i svi budu loše volje.

Ipak nešto više od haljine

U svemu tome, oko cijele briga s maturalnom večeri, svi se upravo fokusiraju na to – vlastiti izgled. Maturalna bi ipak trebala biti posvećena nečemu drugome, a to jest druženje sa svojim razredom, obitelji, najbližim prijateljima i dragim profesorima. Vrlo je vjerojatno da će ta večer biti vaša posljednja večer koju ćete svi provesti zajedno.

Sigurno, postoje obljetnice matura na kojima se pojavljuje apsolutno nitko, i postoje društvene mreže preko kojih ćete se čuti s ostalima, sve dok jedan dan ne izbrišete sve ljude s kojima se ne družite, a to će vrlo brzo postati veći dio razreda, a možda i cijeli razred.

Čak i da ne volite svoj razred, probajte to zanemariti, barem na tu jednu večer. Ne zato što će onda drugima biti lakše ni bolje, pa možda čak ni vama u tom trenutku, već zato da kada se budete prisjećali te večeri, ne osjećate taj negativni ‘teret’.

I nemojte se previše brinuti ni stresirati oko svega toga, na kraju krajeva, radi se o jednoj jedinoj večeri koja se neće pretjerano razlikovati od ostalih. Samo ćete biti u malo formalnijem izdanju, ali opet okruženi istim ljudima i kao ostale dane.

Možda je i najbitnije naglasiti koliko je vaš izgled tu večer nebitan. Ionako ćete za dvije godine mrziti to što ste obukli te se smijati na kavama s vašim prijateljima na faksu… Iskreno, što je gore, to ćete se više nasmijati. Stoga, samo opušteno i sretno s maturalnom!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap