Pretraga

Bogata filmska ljetna škola u Gunji tijekom kolovoza

Na ovogodišnjoj ljetnoj školi filma u Gunji prikazivat će se filmovi Studija Kreativnih Ideja Gunja, koji su osvajali nagrade na hrvatskim i inozemnim festivalima. Organiziran je i filmski program Ususret Vukovar film festivalu u suradnji s Discovery film&video, na kojem će se prikazati filmovi inozemne produkcije. Ljetna škola filma održava se od 4. do 9. kolovoza, u atriju Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića, gdje će se održavati i ljetno kino i Novo kino Osmijeh.

HFS

Novo kino Osmijeh otvora se u 21 sat, otvaranjem Ljetne škole filma Gunja, a tijekom škole u kinu će se prikazivati filmovi Studija Kreativnih Ideja Gunja, koji su osvajali nagrade na hrvatskim i inozemnim festivalima. Na filmskom programu Ususret Vukovar film festivalu u suradnji s Discovery film&videom prikazat će se tri filma inozemne produkcije: ‘Zvijeri južnih divljina’, ‘Divlje priče’ i ‘Bijeli Bog’. Za ovogodišnju radionicu stiglo je 60ak prijava iz Hrvatske i inozemstva, a filmovi nastali u radionicama će se prikazivati na zatvaranju škole, 9. kolovoza.

Ljetna škola nastala je kao studentski projekt

Studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti te osnivači Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), pokrenuli su 2010. godine Ljetnu školu filma Gunja. Svoje su znanje željeli prenijeti mlađim sudionicima SKIG-a, kroz zabavne i poučne radionice. Sve informacije o Ljetnoj školi filma Gunja možete naći na Facebook stranici.

Kino Osmijeh obnovljeno nakon dva desetljeća

Novo kino Osmijeh je obnovljena verzija izvornog Kina Osmijeh, koje je pokrenuto 1976. godine. Nastalo je na inicijativu nastavnika Josipa Krunića, koji je danas predsjednik Studija kreativnih ideja Gunja. Tijekom školske godine u kinu su se gledali filmovi, organizirane su filmske tribine i kvizovi, a pisale su se i filmske kritike. U kinu Osmijeh prikazivali su se filmovi zagrebačke i osječke Filmoteke do početka 1991. godine. Zatvaranjem obje filmoteke, kino je izgubilo izvor filmskih vrpci i prestalo je s radom. Prošle je godine kino ponovno počelo s radom, nakon dvadeset godina stanke, zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o Pravima djece i SKIG-a.