Pretraga

Božanstvena komedija nam došla u podcast: Prisjetili su se odlaska na Mimi Mercedez s Raspudićem

A- A+

U našem 35. podcastu smo ovaj put ugostili dvojac iz humoristične emisije Božanstvena komedija. U pitanju je katolička humoristična serija, pa s kime onda bolje razgovarati o katoličkom influensanju i tome jesu li humor i vjera dobra kombinacija? U gostima su nam bili Ante Cash i Josip Kežić.

foto: srednja.hr

U najnovijem izdanju podcasta smo tako i prvi put pozdravili goste s pozdravom ‘Hvaljen Isus i Marija’, upravo kada smo započinjali naš razgovor s Ante Cashom i Josipom Kežićem. Odlučili smo ih ugostiti upravo zato što su oni ljudi koji stoje iza Božanstvene komedije, prve humoristične katoličke emisije u Hrvatskoj. Iako je u pitanju televizijska emisija, najpopularniji su upravo po svojim skečevima koje redovito objavljuju na YouTubeu i ostalim društvenim mrežama.

Nakon što su nam ukratko objasnili što je zapravo Božanstvena komedija i kako je došlo do stvaranja ovog projekta prije sedam godina, krenuli smo u ozbiljne razgovore o tome kako iz katoličke perspektive na humorističan način obrađuju razne teme, pa su nam kao primjer dali upravo posljednju temu kojom su se bavili, a to je depresija.

– To je bila najteža emisija za napraviti, teška kardiokirurgija. Treba biti smiješno, jer nam je to definicija emisije, a u drugu ruku, tema je toliko sve samo ne smiješna, a i jako je neistražena. Na rubu je između duhovnog i medicinskog, to je sudar svega toliko dubokog u čovjeku. Prezadovoljan sam kako je na kraju ispalo, takve stvari su mi dokaz da Bog upravlja Božanstvenom, da uopće uspijemo izvući to, rekao je Cash.

Izdvojeni članak

Božanstvena komedija: ‘Naš je kafić idealno mjesto u kojem normalno razgovaraju vjernik i ateist’

Cancel culture u katolika

Dotakli smo se i nekoliko gorućih pitanja u katoličkom svijetu, kao što su seks prije braka, pričešćivanje na ruku, papa Franjo, ali i cenzura. Cash i Kežić su za nas prokomentirali i neke moderne fenomene kao što su cancel culture i gaslighting, ali i dali svoje mišljenje o digitalnim medijima i svijetu influensanja. Je li cancel culture prisutna i kod katolika?

Inače, Cash i Kežić su dva ‘strukovnjaka’ – Ante je (uz to što je reper) keramičar, a Josip je frizer, iako oboje imaju završene fakultete. Nakon što su završili ekonomiju i KIF, shvatili su da je njihov poziv ipak nešto drugo.

– Imam situaciju u salonu da šišam jedno 6-7 kirurga, radiologa, pedijatara, bankara, pravnika… Šteka mi bojler već godinu i pol, a ja nemam nijednog popravljača bojlera i ne znam gdje pronaći jednog poštenog koji će mi servisirati bojler za normalnu cijenu i napraviti posao kako treba. Imam za medicinu što god treba, ali za bojler nemam, požalio nam se Kežić.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Šokantna ispovijest roditelja čiji sin nije upisao faks: ‘Ništa nije upućivalo na to’

Izlazak s Raspudićem

Iako su se složili da studiranje ne bi trebalo biti za svih, rekli su nam da svoje studentske dane pamte samo lijepo. No, isto tako su rekli da još uvijek izlaze, baš kao i nekada. Tada su bili prisutni na svakoj brucošijadi, ali su nam rekli da ipak ne planiraju doći na našu, koja se održava 4. studenog u Boogaloou, a nastupat će 2 Kitice, Dino Blunt, Ružno pače i Neki to vole vruće.

Ali su nam zato ispričali da i dalje vole ići po koncertima, a posebno su se prisjetili izlaska u kojem su s Ninom Raspudićem, saborskim zastupnikom MOST-a, bili na koncertu Mimi Mercedez u KSET-u. Za više detalje poslušajte cijeli podcast.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap