Pretraga

CERN-ovi znanstvenici: ‘Hrvatski učenici su najbolji’

A- A+

Znanstvenici jednog od najuglednijih i najprestižnijih instituta, CERN-a, na Međunarodnom istraživačkom danu održanom u Splitu bili su naprosto oduševljeni znanjem i mogućnostima hrvatskih učenika.

Dvojica fizičara koji su koordinirali učenika iz raznih zemalja na Međunarodnom istraživačkom danu održanom 28. ožujka na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu izjavili su da su splitski srednjoškolci bili najbolji koje su vidjeli do sada, piše tportal.

Izdvojeni članak

Hrvatski proizvođač automobila traži 11 zaposlenika, a u dva dana dobio oko 500 ponuda

Analizirali podatke Velikog hadronskog sudarača

Tog dana 53 učenika III. gimnazije i Nadbiskupijske klasične gimnazije postali su na kratko znanstvenici, a pod mentorstvom FESB-ovih stručnjaka koji rade u CERN-u analizirali su podatke Velikog hadronskog sudarača (LHC) i u njima pronašli neke od poznatih čestica, među kojima i nedavno otkriveni Higgsov Bozon. Program su također obogatile prezentacije znanstvenika o fizici elementarnih čestica i velikim detektorima konstruiranima za gledanje najsitnijih dijelova materije.

Učenicima se itekako svidjelo što su naučili

– Učenicima se jako svidjelo to što su naučili da se većina stvari u svemiru u biti sastoji samo od tri sićušne čestice – elektrona te kvarkova gore i dolje, da su svi zbog gravitacije privlačni, da je u njihovim životima za sve odgovorna elektromagnetska sila, da u sebi imaju ogromnu količinu energije što pokazuje formula E = mc2 te da bi samo jedan od njih pretvoren u energiju mogao zadovoljiti potrebe Kanade cijelu godinu. Također ih je oduševilo da smo do sada saznali od čega se sastoji samo pet posto svemira, dok o ostalih 95 posto nemamo pojma pa to ostaje na njima da otkrivaju, rekao je hrvatski lovac na Higgsov bozon Ivica Puljak.

Izdvojeni članak

Ovako funkcionira hrvatski obrazovni sustav: Natprosječnim učenicima zabranili sudjelovanje na državnim natjecanjima

Odlično riješili kviz

Nakon prezentacija učenici su prema uputama trebali analizirati podatke detektora i pronaći čestice u ogromnom broju tragova nastalih u sudarima protona. Za analizu su imali tri sata, no većini učenika trebalo je tek dva.

Kviz koji je slijedio svi su učenici izvrsno riješili, pokazavši koliko su naučili tijekom dana.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski znanstvenik riješio misterij star više od 2300 godina

Impresionirani količinom analiziranih podataka

Predrag Milenović Peđa, postdoktorand na Sveučilištu u Floridi otkrio je telefonom Puljaku dojmove koje su dobili on i njegovi kolege znanstvenici o hrvatskim učenicima.

– Njih dvojica koordinirala su velik broj grupa učenika iz raznih zemalja, a složila su se da su naši bili najbolji koje su imali prilike vidjeti do sada. Posebno su bili impresionirani količinom podataka koje su učenici analizirali, kvalitetom dobivenih rezultata, njihovim zrelim objašnjenjima i komentarima rezultata, pitanjima i općenito načinom na koju su pristupili danu. Bio je iskreno oduševljen, rekao je Puljak.

Copy link
Powered by Social Snap