Pretraga

Četiri sjajne mlade znanstvenice s četiri zagrebačka fakulteta novčano nagrađene za svoj rad

A- A+

Tena Dubček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Daria Juretić Perišić sa Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, Marina Raguž sa Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Maja Žulj Mihaljević sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, ovogodišnje su ambasadorice znanosti.

Tri stipendistice programa Za žene u znanosti 2017_Daria Juretić Perišić, Marina Raguž, Maja Žulj Mihaljević / foto: PR

Naime, L´Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture kroz program ‘Žene u znanosti’ na nacionalnoj razini nagradili su spomenute četiri dame u 2017., a u 11 godina trajanja projekta, ukupno 42 izvanredne mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti. Svakoj od njih je uz laskavo priznanje dodijeljena i pojedinačna stipendija u iznosu od 5.000 eura.

U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je jedanaesta po redu dodjela stipendija L´Oreal-UNESCO Nacionalnog programa stipendiranja ‘Za žene u znanosti’, a članovi izbornog povjerenstva, kojemu je na čelu predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, upravo su četiri spomenute znanstvenice nagradili laskavim priznanjem i novčanom nagradom.

Izdvojeni članak

Dođite na predavanje mlade znanstvenice o razlikama između MIT-a i FSB-a

Cilj projekta je promijeniti cjelokupnu percepciju o ulozi žene, ne samo u znanosti već i u društvu općenito, pa tako program nagrađuje mlade znanstvenice do 35 godina iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja, a koje završavaju doktorski rad na nekoj od hrvatskih institucija, čime ih se istovremeno potiče na provedbu daljnjih istraživanja i znanstveno usavršavanje. 

Tijekom godina ova stipendija postala je, osim financijskog stimulansa, vrijedno međunarodno priznanje, tim više što stipendistice odabiru renomirani znanstvenici, članovi Izbornog povjerenstva kojeg čine akademkinja Sibila Jelaska, akademkinja Vida Demarin, akademik Vladimir Paar, akademik Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković, na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem.

foto: PR

Izdvojeni članak

Četiri mlade znanstvenice dobile stipendiju ‘Za žene u znanosti’!


Dvije nagrađene znanstvenice kroz ovaj projekt odlikovane su i Nobelom!

Sa željom da se istakne važna uloga žena u znanosti i pruži priznanje njihovom znanstvenom radu L’ORÉAL i UNESCO odlučili su 1998. godine pokrenuti globalni projekt „For Women in Science“. Cilj projekta bio je upravo promijeniti cjelokupnu percepciju o ulozi žene, ne samo u znanosti, nego i u društvu u cjelini. Projekt „For Women in Science“ uključuje 5 međunarodnih nagrada, 1 međunarodnu stipendiju ”Stopama Marie Curie”, 15 međunarodnih stipendija, 20 regionalnih te 180 nacionalnih stipendija. Tijekom dosadašnjeg djelovanja projekt „For Women in Science“ je pružio financijsku potporu znanstvenicama na svim kontinentima bez obzira na njihovo područje interesa. Projekt je podržao preko 2000 znanstvenica u 115 zemalja, među kojima su 82 laureatkinje koje su primile L’ORÉAL-UNESCO nagradu, a dvije od njih dobitnice su Nobelove nagrade. L’Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture pokrenuli su 2006. godine u Hrvatskoj nacionalni program stipendiranja čime je učinjen dodatni iskorak hrvatske znanosti, a već jedanaestu godinu zaredom hrvatske znanstvenice svojim istraživanjima i znanstvenim postignućima doprinose znanstvenim otkrićima u svijetu.

Predani rad mladih znanstvenica i godine odricanja uložene u edukaciju, kako bi ostavile trag u znanstvenom svijetu, često nisu priznati zbog duboko ukorijenjenih društvenih predrasuda i stavova. Prema podacima prošlogodišnjeg istraživanja francuskog instituta OpinionWay, čak 89 posto Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za druge djelatnosti nego za znanost, a mišljenje dijele podjednako i muškarci i žene. 

– Ovo je nagrada vrha struke kojom se odaje potvrda i priznanje mom dosadašnjem trudu i radu, ali i trudu i radu svake mlade znanstvenice u zemlji i svijetu. Ovaj program stipendiranja „Za žene u znanosti“ poznat je na svim fakultetima iz područja prirodnih znanosti i izvor je inspiracije, podrške i motivacije za mlade znanstvenice, a geslo programa – žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet – snažna je poruka i činjenica koju često i same zaboravimo. Za mene je ova nagrada velik poticaj da se s još više energije i entuzijazma nastavim baviti znanošću, izjavila je Maja Žulj Mihaljević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Hrvatska znanstvenica među 40 najboljih mladih biologa svijeta

Prošle godine napravljen je još jedan iskorak u promicanju uloge žena u znanosti pokretanjem Manifesta ‘Za žene u znanosti’, kampanje kojom se želi potaknuti znanstvenu zajednicu i širu javnost na uključenje u brže stvaranje promjena za žene znanstvenice. 

Kampanja se temelji na online potpisivanju kojim se izražava slaganje sa šest osnovnih načela Manifesta, koja promiču ulogu, važnost i značaj žena u znanosti.

Žene u znanosti možete podržati potpisivanjem Manifesta „Za žene u znanosti“ na web stranici – forwomeninscience.com.

Četiri sjajne mlade znanstvenice s četiri zagrebačka fakulteta novčano nagrađene za svoj rad
Share via
Copy link
Powered by Social Snap