Pretraga

Isprobali smo OmoReader, aplikaciju s kojom je čitanje e-knjiga svima manje zamorno

A- A+

App Store i Trgovina Google Play odnedavno su bogatiji za korisnu i inovativnu OmoReader aplikaciju. Nastala kao projekt OmoLaba – laboratorija za vizualnu komunikaciju, aplikacija prilagodljivim OmoType fontom i ostalim zanimljivim značajkama olašava, poboljšava i potiče čitanje e-knjiga osobama s poteškoćama čitanja, ali i svim drugim ljubiteljima knjiga. Na veselje školaraca, OmoReader nudi 72 lektirna naslova u čijem se čitanju, provjereno, nećete gubiti u zumiranim redcima i malim fontovima.

Foto: ApkDi. com

Za nedavnog stručnog skupa Dijete i digitalno doba u više su se navrata isticale manjkavosti čitanja sadržaja s ekrana. Govorilo se ondje, između ostalog, da online usvojene informacije brže zaboravljamo od onih pročitanih na papiru jer ih ne možemo povezati s prostorom, primjerice odrediti na kojoj smo stranici knjige tu informaciju pročitali.

To se objašnjenje može primijeniti i na e-knjige koje unatoč postepenoj rastućoj popularnosti, čini se, mnogim učenicima nisu omiljen način čitanja lektira.

Izostanak koncentracije uzrokovan malim fontovima i redci u kojima se pri čitanju elektronskih knjiga lako pogubiti, uz OmoReader mogli bi postati stvar prošlosti. Riječ je o besplatnoj mobilnoj aplikaciji koju je razvila splitska tvrtka OmoLab u suradnji s tvrtkom Locastic.

Disleksija pogađa jednog od deset učenika, a konkretnog alata za olakšano savladavanje školskih obaveza nema

– Ovim projektom iz kojeg se izrodila aplikacija OmoReader počeo sam se baviti prije pet godina kad je ustanovljeno da mi kći ima disleksiju. Postojeći fontovi slova nisu ni učinkovitošću ni korisničkim iskustvom odgovorili na probleme osoba s takvim poremećajima čitanja, govori nam inicijator projekta Petar Reić.

Prema nekim izvještajima, problem disleksije zahvaća deset posto populacije, što znači da jedno od desetero djece može imati disleksiju.

S obzirom na to da kvalitetan alat koji bi olakšao školovanje onima koji pate od poteškoća čitanja ne postoji, splitski je OmoLab – laboratorij za vizualnu komunikaciju, na čelu s Petrom Reićem razvio OmoType, vlastiti font za disleksiju i druge poremećaje čitanja.

Razvili jedinstveno prilagodljiv OmoType font sustav pa ga implementirali u OmoReader

Iako prvenstveno namijenjen disleksičarima, OmoType font implementiran je u novu OmoReader aplikaciju te je dostupan svima. Kako nam je rekao Reić, posebnost ovog fonta krije se u njegovoj prilagodljivosti individualnim potrebama korisnika jer ima čak 48 inačica.

Font sustav je, nastavlja Reić, razvijen slijedeći sva dostupna istraživanja na temu čitljivosti fontova i disleksije. Oblikovao ga je Marko Hrastovec, ponajbolji hrvatski tipograf, široj javnosti poznat kao koautor pisma za pariški Louvre.

Učinkovitost ovog fonta potvrdila su neovisna testiranja koja su se provodila u svakoj fazi njegova razvoja. Završno testiranje je, objašnjava, vodila profesorica logopedije Nina Kupusović u suradnji s Udrugom Dyxy, županijskom udrugom za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja te Dječjom poliklinikom u Splitu.

Izdvojeni članak

Završiti fakultet s disleksijom: Teško, ali izvedivo

U ispitnoj je skupini bilo petnaestero djece s teškoćama čitanja u dobi od 10 do 14 godina, a potvrdilo se da djeca s teškoćama u čitanju uz OmoType font čitaju brže i uz manje grešaka. Uz to, djeca su toj jednoj tada testiranoj OmoType inačici, od najviše moguće ocjene 4, prosječno dodijelili odličnih 3.54.

Čitanje e-knjiga i dokumenata sad je svima jednostavnije: Čitajte eLektire bez gubljenja u redovima i malim slovima

No, navedeni font i ostale karakteristike OmoReader aplikacije sasvim sigurno svima olakšavaju čitanje knjiga, ali i dokumenata iz različitih izvora i servisa. U fluidnost, korisnost njenih značajka i prilagodljivost aplikacije individualnim potrebama uvjerila sam se tijekom OmoReaderova korištenja.

Nakon što se preuzme u App Storeu ili Google Playu, ova se aplikacija može koristiti s i bez registracije. Prilikom registracije, potrebno je tek upisati mail adresu i zaporku, dok se bez nje ne mogu koristiti pojedine značajke.

Ono što bi u OmoReaderu moglo biti korisno učenicima, neovisno pate li od poteškoće čitanja ili ne, mogućnost je elekroničkog čitanja lektira iz domene eLektire. U ponudi su 72 lektirna naslova, 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih, ali i neki drugi književni naslovi.

Izdvojeni članak

Knjiga vs. e-čitač

Kako bih se upoznala sa značajkama aplikacije, iz Online knjižnice sam odabrala Flaubertov roman Gospođa Bovary.  Doista sam se ugodno iznenadila fontom i sučeljem prikladnim i za duže čitanje. Ni nakon pet pročitanih poglavlja nisam osjetila veliki zamor koji je inače bio prisutan pri čitanju običnih eLektira.

U lijevom i desnom donjem rubu teksta ponuđene su mogućnosti Linija i Opcije. Linija najvećim dijelom pomaže osobama s teškoćama u čitanju jer omogućuje uključivanje i animaciju pozadinske linije prilagodljivom brzinom. Opcije pak nude mogućnost prilagodbe veličine proreda, poravnanja teksta, veličine i debljine slova, razmaka između njih te odabira pisma. Mogućnost rastavljanja na slogove u boji te zrcalna slova vjerojatno će najviše pomoći učenicima disleksičarima.

Ostalima će, čini mi se, najugodnije biti čitati tekstove s proredom 1.25, slovima OmoType Ext u fontu 12 debljine Book, kako je prilagođeno na slici ispod.

Screenshot: Iva Habek, srednja.hr

Uz lakše i ugodnije e-čitanje književnih klasika, OmoReader nudi prilagodljivo čitanje različitih dokumenata iz uređaja. Iako aplikacija primarno koristi ePub format e-knjiga, jednostavnom i brzom konverzijom moguće je uvesti, a potom preuzeti i ostale vrste datoteka.

Koristeći prethodno spomenute značajke, učenici i studenti se primjerice, učeći iz preuzete skripte s mobitela više neće gubiti u redcima i sitnim slovima. Na taj im način, izgleda, informacije pročitane s ekrana ipak neće ispariti iz glave.

Učiš u busu iz slikane skripte? Uz OmoReader i to je, provjereno, učinkovitije

Osim lakšeg čitanja dokumenata i knjiga, OmoReader nudi mogućnost Bilješka iz kamere. Recimo, u mobitelu imate poslikanu stranicu knjige koju morate savladati. Kako ne biste trebali zumirati sliku i s poteškoćom ju čitati, u aplikaciji ju odaberite iz galerije, a bilješka s tekstualnim sadržajem te slike automatski će se dodati. Bilješke se mogu nasloviti, spremiti i naknadno grupirati, što može biti zaista korisno pri izdvajanju primjerice, važnih citata iz lektira. Pregledno, a jednostavno.

Kako je Bilješka iz kamere izgledala na temelju prethodno fotografirane stranice Tolstojeve papirnate Ane Karenjine, pogledajte na slici zaslona ispod.

Screenshot: Iva Habek, srednja.hr

Prvenstveno namijenjena djeci i mladima s teškoćama u čitanju, ova aplikacija bez sumnje sjajno ispunjava tu svrhu. Svojim mogućnostima i različitim inačicama jedinstvenog OmoType pisma, čitanje knjiga, dokumenata, ali i ostalih sadržaja s mobitela ili tableta i ostalim se korisnicima učinio lakšim, preglednijim i bržim. Aplikacija bi poglavito mogla biti od koristi učenicima koji katkada u knjižnici ne stignu uhvatiti svoj primjerak tiskanog lektirnog naslova.

Više informacija o font sustavu OmoType i aplikaciji OmoReaderu možete saznati na njihovoj internetskoj stranici, a preuzeti ju možete na App Storeu ili Trgovini Playu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap