Pretraga

Citati J.K.Rowling o neuspjehu i mašti

A- A+

Povodom izlaska nove knjige J.K.Rowling, nadahnute njezinim motivacijskim govorom harvardskim diplomantima, izdvojeno je deset citata o dobrobitima neuspjeha i mašte koje je autorica naglasila studentima, a koji svima mogu poslužiti kao pomoć.

Goodreads

Prestižna europska i američka sveučilišta imaju običaj pozivati ugledne javne osobe da održe motivacijski govor diplomantima. Najčešće je riječ o priznatim književnicima, a kao dva najznačajnija ističu se govor Neila Gaimana ‘Make good art’ i najgledaniji video na stranicama Harvarda, govor J.K. Rowling, autorice serijala o Harryju Potteru, koji će 14. travnja biti objavljen u knjizi pod nazivom ‘Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination’. Guardian je izdvojio deset savjeta koje je autorica uputila studentima.

Izdvojeni članak

J.K.Rowling izdala novu priču o liku iz ‘Harry Pottera’

Kako nam neuspjeh može koristiti

  • U jednom ćete trenutku morati prestati okrivljavati roditelje za krive izbore. Od onoga trenutka kad postanete spremni donositi vlastite odluke, sami ste odgovorni za njih.
  • To što ste mladi, nadareni i obrazovani ne znači da vam se ne može slomiti srce. Ni talent ni inteligencija neće vas spasiti od boli. Neuspjeh će vas naučiti nečemu što ne možete naučiti ni na koji drugi način. Naučit će vas tko ste i na što ste spremni. Nikad se nećete poznavati, kao i ni kvalitete vaših odnosa dok ne dođu na kušnju neuspjeha. To je neprocjenjivo iskustvo.
  • Neću vam reći da je neuspjeh zabavan jer nije. Razdoblje neuspjeha u mom životu bilo je mračno i nije mi izgledalo kao da će ikada proći, a kamo li završiti dobro, što se u mom slučaju dogodilo.
  • Neuspjeh je za mene značio udaljavanje od nevažnih stvari u životu. Prestala sam se pretvarati da sam išta drugo osim sebe same i svu sam energiju usmjerila u ono što mi je zaista značilo. Da sam uspjela u svemu ostalome, možda nikada ne bih uspjela u području za koje sam vjerovala da je moje.
  • Možda nikada nećete imati neuspjehe velike kao što su moji. Ali neke je neuspjehe nemoguće izbjeći. Moguće je samo ako živite tako oprezno da vrlo vjerovatno uopće ni ne živite, a to je najveći neuspjeh.

O snazi mašte

  • Ne treba nam čarolija da mijenjamo svijet. Svu snagu koju trebamo, već nosimo u sebi. Snagu da zamišljamo bolje.
  • Mnogi nemaju potrebu ispitivati svoju maštu. Odabiru ostati u granicama vlastitoga iskustva i nikada se ne pitati kako bi bilo da su netko drugi ili da je drugačije.
  • Ono što sam naučila na fakultetu obilježio je Plutarhov citat koji kaže da ono što doživimo unutar sebe, mijenja svijet izvana. Neraskidivo smo povezani. Utječemo na ljude oko sebe samim time što postojimo.
  • Život je kao priča. Nije važno koliko je dugačak već kakav je. 
Share via
Copy link
Powered by Social Snap