Pretraga

Čokolada za čistu i zdravu kožu lica

A- A+

Čista, zdrava i lijepa koža lica san je svake djevojke, a priznat ćete i mladića. Više nego vanjski faktori, na izgled kože utječe i hrana koju konzumiramo. Koje namirnice morate konzumirati kako bi vaše lice izgledalo besprijekorno donosimo vam u nastavku teksta.

Tamna čokolada/foto: food.ndtv.com

1. Tamna čokolada. Već je odavno poznato da je tamna čokolada izrazito zdrava za razne kardio-vaskularne bolesti. Flavonoidi, antioksidansi u čokoladi smanjuju hrapavost kože i štite od oštećenja uzrokovanih suncem. U studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Nutrition, žene koje su konzumirale tamnu čokoladu imale su bolju strukturu kože i otpornost na UV-zrake.

2. Bademi. Malo je poznato da bademi uopće nisu orašasti plodovi, već spadaju u skupinu sjemenki. Oni sadrže vitamin E koji se ponaša kao antioksidans, te štiti kožu od UV-zraka i ostalih faktora iz okoliša koji generiraju slobodne radikale i tako uzrokuju oštećenje stanica.

3. Riba poput tune ili lososa. Riba hrani naše tijelo biotinom, vitaminom B, koji uz mnoge druge funkcije, proizvodi masne kiseline i doprinosi izgradnji proteina u tijelu. Nedostatak biotina može uzrokovati izrazito suhu i raspucalu kožu.

4. Zeleni čaj. Proizvodi antioksidanse koji imaju protuupalna i antikancerogena svojstva. Istraživanjem objavljenim u časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry dokazano je kako dvije do šest šalica zelenog čaja dnevno pomaže u prevenciji raka kože te može poništiti oštećenja uzrokovana izlaganjem suncu. Čaj bi se trebao piti vruć jer se hlađenjem razgrađuju antioksidansi.

5. Češnjak. O davnina se koristio kako dezinfekcijsko sredstvo, a danas su poznata njegova antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Ne samo da je dokazano dobar za srce, češnjak je dobar i za vašu kožu. Pun je tvari alicin koja češnjaku daje mnoga pozitivna svojstva: uništava bakterije te djeluje protuupalno. Odlično djeluje na akne, potrebno je samo zgnječiti češanj češnjaka i staviti ga na bubuljicu, u nekoliko intervala tijekom dana, te će akna nestati.

Ono što pojedete bit će vidljivo na vašoj koži

Izdvojeni članak

Muke s prištićima: Zašto ih imaju i odrasli, a ne samo pubertetlije

Da je ono što stavljamo u sebe jednako važno kao i ono što stavljamo na sebe, potvrđuju i brojni stručnjaci.

– Hrana se razgrađuje u vitamine i minerale te amino kiseline koje tijelo koristi kako bi izgradilo zdravu kožu. Ako konzumirate procesiranu hranu, koža vam neće biti čvrsta i nježna kao što bi trebala. Primjerice, ako ne jedete dovoljno proteina, koži oduzimate amino kiseline koje tvore kolagen i elastično tkivo, rekla je za Forbes dermatologinja Jessica Wu.

Naravno, uz sve navedeno, najbitnije je naglasiti kako se preporučuje što manji unos šećera. U prehranu bi valjalo uvrstiti i što veće količine voća, povrća, te namirnica bogatih Omega-3 kiselinama.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap