Pretraga

Danas je rođendan Nikoli Tesli: Donosimo pet manje poznatih detalja iz života tog genija

A- A+

Među više od 700 izuma Nikole Tesle svakako se ističe izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije. Osobu zaslužnu za nalik svijeta u kojem živimo ne treba dodatno opisivati, no mnoge će zainteresirati zanimljivi detalji iz njegova života.

play.google.com

– Znanost je osobna perverzija, osim ako ima kao svoj krajnji cilj poboljšanje čovječanstva.

Tako je govorio Nikola Tesla, čovjek rođen na današnji dan, 10. srpnja 1856.

Jednog od najpoznatijih izumitelja svih vremena, bez kojeg današnji svijet zasigurno ne bi izgledao kako izgleda, ne treba posebno predstavljati.

Odlučili smo stoga izdvojiti nekoliko zanimljivosti koje niste znali o tom geniju.

Prekinuo studij

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Ovo su otkrića za koje su Nobela dobili drugi, a zaslužio Tesla

Tesla je nakon završene Više realne (današnje opće) gimnazije u Karlovcu, upisao Visoku tehničku školu u Grazu. No, zbog gubitka stipendije Vojne krajine, nakon druge godine fakulteta morao je prekinuti studij.

Da bi preživio, bavio se i kopanjem kanala.

Ipak, nakon značajnih izuma i otkrića, dobio je nekoliko počasnih doktorata – sa Sveučilišta u Zagrebu, Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

Opsjednutost brojem tri

– Sve moje ponavljanje, radnje ili operacije morale su biti djeljive s tri, a ako bih pogriješio, počeo bih od početka, čak i ako bi mi za to trebalo nekoliko sati, napisao je Tesla u svojoj autobiografiji ‘Moji pronalasci’.

Njegova opsesija brojem tri išla je toliko daleko da je birao samo hotelske sobe čiji se broj bio djeljiv s tri. Tri puta obilazio bi i zgradu prije nego bi ušao u nju.

Puno je i istraživao brojeve djeljive s tri, a svoja istraživanja sažeo je u izjavi: ‘Kada bi samo znali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada bi imali ključ svemira’.

Bio je neženja

Nikola Tesla nikada se nije ženio, tvrdeći da je svoj život posvetio znanosti.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Tesla još prije 120 godina predvidio dronove

– Naumio sam sav svoj život posvetiti radu i zbog toga sam se odrekao ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga. Mislim da se književnik ili glazbenik trebaju ženiti. Oni tako dobivaju nadahnuće koje ih vodi prema još većem uspjehu. Ali, pronalazač ima tako žestoku narav, s toliko divlje, strastvene osobitosti da bi morao sve to napustiti i tako se odreći izabranog područja rada kako bi se posvetio ženi, pojasnio je jednom prilikom.

Ipak, priznao je kako se zbog toga ponekad osjećao usamljenim.

Njegov prijatelj, pjesnik Laza Kosović, savjetovao je Tesli da se oženi lijepom Lenkom Dunđerskom.
No Tesla mu je odgovorio: ‘Brak me ne zanima. Ja sam se odavno vjenčao sa znanošću’.

Teslin praunuk Boško Budisavljević ispričao je kako se Tesla za vrijeme bolovanja od kolere u Tomingradu 1873. i 1874. zaljubio u svoju sestričnu. Smatra da je to bila Milica Mandić, kći Tome Mandića, brata Tesline majke Đuke te kako se zbog nje znanstvenik nikad nije ženio.

Volio je golubicu. Pravu.

Iako je često hranio golubove u parku pa ih čak i dovodio u hotelsku sobu u kojoj je stanovao, jednu je golubicu posebno zavolio.

Prema Johnu O’Neillu, autoru Tesline biografije ‘Prodigal Genius’, izumitelj nikoga nije volio kao nju.

– Ta je golubica bila radost moga života. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo nije bilo važno. Dok sam je imao, imao sam i svoj životni cilj. A onda, jedne noći dok sam u mraku ležao u krevetu i kao i obično rješavao neke probleme, uletjela je kroz otvoren prozor i stala na moj stol. Znao sam da sam joj potreban. Gledao sam je i znao sam da mi želi reći da će umrijeti. A onda, kad sam to shvatio, vidio sam svjetlo u njezinim očima, snažan snop svjetlosti, ispričao je Tesla.

Izrazito malo je spavao

– Spavanje? Ja rijetko kada spavam. Dolazim iz obitelji dugovječnih ljudi, koji su poznati po tome što nisu puno spavali. Nadam se da ću dostići rekord mojih predaka i da ću živjeti bar 100 godina, kazao je jednom Tesla, no to ipak nije doživio. Umro je s 87 godina.

Nespavanje ga ipak nije brinulo.

– Nekada odspavam sat vremena. Povremeno, ipak, na svakih par mjeseci, odspavam po 4 do 5 sati. Onda se probudim u potpunosti napunjen energijom, kao baterija. Nakon takve noći, ništa me ne može zaustaviti. Tada osjećam ogromnu snagu. Ne postoji sumnja oko toga da je san obnovljivač, davatelj života, da on povećava energiju. S druge strane, ne vjerujem da je on neophodan za nečije zdravlje, naročito ako je to netko tko po navici malo spava, tvrdio je izumitelj.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap