Pretraga

Danas se pjeva na više od 300 jezika: Najpoznatija božićna pjesma slavi 200. rođendan

A- A+

Pjesma ‘Tiha noć, sveta noć’ zasigurno je jedna o najpopularnijih pjesama na svijetu, a u prilog toj tezi svakako ide činjenica da se danas pjeva na čak 300 svjetskih jezika. Nastala je 1818. godine i prvi je puta izvedena na Badnjak iste godine, što bi značilo da ovih dana slavi 200. rođendan.

Unutrašnjost kapelice Tiha noć (Stille-Nacht-Kapelle) u Oberndorfu, u kojoj je pjesma izvedena prije 200 godina; scereenshot: Google Maps.

‘Tiha noć, sveta noć! Ponoć je, spava sve…’ – početak je to nedvojbeno najpoznatije božićne pjesme ‘Tiha noć, sveta noć’ koja je prvi puta otpjevana u maloj kapelici Sv. Nikole u austrijskom Oberndorfu. Tekst pjesme napisao je 1816.  pomoćni svećenik župe Josef Mohr. Tek dvije godine kasnije svoje je stihove pokazao učitelju i orguljašu Franzu Xaveru Gruberu, koji je pjesmu uglazbio.

Izdvojeni članak

Playlista božićnih pjesama umjesto ustaljenih koje vam izlaze na uši

Mnogo godina kasnije, 2011. pjesmu ‘Tiha noć, sveta noć’ (njem. ‘Stille Nacht, heilige Nacht’) UNESCO je proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom. Uz to, verzija pjesme koju je otpjevao Bing Crosby treći je naprodavaniji singl svih vremena.

Prema dosadašnjim saznanjima pjesmu su po Austriji proširile dvije obitelji narodnih pjevača, Strasser i Rainer. U publici jednog njihovih nastupa sjedili su čak i car Franjo II., posljednji car Svetog Rimskog Carstva i ruski car Aleskandar I. Spomenute obitelji pjesmu su 1839. prvi puta izvene u New Yorku, a godinama koje su uslijedile postala je popularna i u Njemačkoj.

Izvorni zapis pjesme bio je izgubljen, a pema Wikipediji, kroz godine su se zasluge za nju pripisivale poznatim skladateljima – Haydnu, Mozartu, pa čak i Beethovenu. Mohrov originalni rukopis rukopis pronađen je 1995., čime je razjašnjeno autorstvo pjesme.

https://www.youtube.com/watch?v=fIIzYikJRD0

Share via
Copy link
Powered by Social Snap