Pretraga

Datum Uskrsa uvijek je drukčiji: Zašto ga svake godine slavimo u drugo vrijeme?

A- A+

Uskrs se uvijek slavi u nedjelju, no koja će to biti nedjelja i datum svake godine varira. Ponekad je to krajem ožujka, a ponekad sredinom travnja. Tako je Uskrs 2019. godine bio 21. travnja, a 2016. godine 27. ožujka. Datum Uskrsa zapravo ovisi o – punom Mjesecu.

uskrs pisanice narančaste boje

Uskrsne pisanice | foto: Pixabay

Datum Uskrsa svake je godine drukčiji. Kako piše BBC, datum Uskrsa uvijek je prva nedjelja nakon prvog punog mjeseca, koji slijedi iza proljetnog ekvinocija. No, to je različito računanje od moderne astronomije jer se za ovo računanje uvijek uzima da je proljetni ekvinocij 21. ožujka. Tako Uskrs može biti između 22. ožujka i 25. travnja.

U 2023. godini prvi je puni mjesec nakon 21. ožujka – 6. travnja. Zbog toga je Uskrs prvu nedjelju nakon tog datuma, odnosno 9. travnja. BBC objašnjava da Uskrs obilježava datum Isusove smrti i uskrsnuća koje se prema Bibliji dogodilo oko židovske Pashe. Datum uskrsnuća računao se na temelju Mjesečevih ciklusa, no problem je što su se u prošlosti ti ciklusi računali na različite načine. Uskrs su neki slavili kada je bila Pasha, a neki nedjelju iza toga.

Izdvojeni članak
Pisanice

Bojenje ili bojanje jaja za Uskrs? Evo kako se ispravno kaže

Prvi tko se dotaknuo ovog problema bio je car Konstantin koji je 325. godine na Nicejskom saboru odlučio da se Uskrs treba slaviti prve nedjelje nakon prvog punog mjeseca na ili nakon proljetnog ekvinocija, kao što se slavi i  danas. No, Uskrs su vjernici i dalje slavili u različitim terminima. Tako su irski redovnici tvrdili da računaju onako kako je to započeo evanđelist Ivan, dok su rimski tvrdili da oni datum Uskrsa računaju prema svetom Petru.

Situacija se ‘smirila’ kada je papa Grgur XIII. proglasio gregorijanski kalendar. Danas se Uskrs računa prema punom Mjesecu. Pravoslavni Uskrs, budući da neke države pravoslavne Crkve još uvijek slijede julijanski kalendar, obično je nešto kasnije. Tako je pravoslavni Uskrs ove godine 16. travnja, dok će 2025. godine obje Crkve Uskrs slaviti isti dan, u nedjelju 20. travnja. Uskrs je u najranijem mogućem terminu, 22. ožujka, zadnji put bio daleke 1818. godine.