Pretraga

Derbi: Dinamo pet i pol, a Hajduk tri godine bez pobjede u poljudskom okršaju

A- A+

U drugom pokušaju danas u 19 sati, odigrat će se najveći okršaj hrvatskog nogometa između Hajduka i Dinama, po 62. put otkad je HNL-a. Do sada su Zagrepčani pobijedili 26 puta, a Splićani 20. Neriješeno je bilo 15 puta. U Splitu je danas pretežno vedro, pa ne bi smjelo biti problema. Iako je zbog gustoće rasporeda Hajduk htio još jednom odgoditi utakmicu, povjerenik za natjecanje glatko je odbio njihovu molbu.

Najveći derbi hrvatskog nogometa između Hajduka i Dinama, u drugom pokušaju odigrat će se danas, nakon što je zbog natopljenog terena odgođen u nedjelju. Ovo će biti 62. derbi najtrofejnija dva hrvatska kluba u HNL-a, a 187 ukupno. Dinamo je prvi na tablici s osam bodova prednosti pred drugoplasiranim Hajdukom, međutim bez obzira na bodovno stanje, ova utakmica uvijek je posebna.

Prethodnih dana dosta se naklapalo o tome tko je nedjeljnom odgodom više izgubio. U redovima Hajduka najviše žale zbog usijane atmosfere na tribinama, koja će se danas teško ponoviti, zbog činjenice da je radni dan te da je mnoštvo gledatelja došlo iz udaljenih mjesta. Dinamu je pak otegotna okolnost činjenica da u Split putuju po drugi put u samo tri dana. Vrijeme bar ne bi trebalo predstavljati problem, budući da je u Splitu najavljeno pretežno vedro.

Derbi u brojkama

Do 1992. godine odnosno odigravanja premijerne sezone Hrvatske nogometne lige, Hajduk i Dinamo odigrali su 102. utakmice u svim natjecanjima. Uspješniji je bio Dinamo, koji je ostvario 40 pobjeda, prema Hajdukovih 35, dok je 27 utakmica završilo neodlučeno. Bez obzira na činjenicu da je Dinamo bio uspješniji u međusobnim ogledima, Hajduk je osvojio više trofeja. Dinamo je osvojio četiri prvenstva i sedam kupova Jugoslavije, dok je Hajduk ostvario sedam prvenstvenih i devet titula u kupu.

Otkad se odigrava HNL, točnije od 1992., Dinamo je također bolji u međusobnim ogledima. Gledajući prvenstvene utakmice, kupove i superkupove, ovo će biti 85 okršaj dva najveća hrvatska kluba. Dinamo je pobijedio u 36 susreta od čega, 26 prvenstvenih. Hajduk je bio bolji 29 puta, od toga su devet pobjeda ostvarili u kupu ili superkupu. Neriješenim rezultatom završilo je 19 utakmica. No, uz bolji međusobni skor, od 1992. Dinamo je uspješniji i po broju ostvarenih trofeja. Hajduk je osvojio pet prvenstava i pet kupova, a Dinamo s druge strane čak 14 prvenstava i 12 kupova.

Posljednja dva derbija na Poljudu završila neriješeno

Iako su ‘Plavi’ neprikosnoveni posljednjih sedam sezona, u kojima su osvojili sva prvenstva te pet kupova, ipak Splićani pronalaze način za obračun s Dinamom na svome terenu. Točno 1967 dana, Dinamo nije ostvario pobjedu na Poljudu. Posljednja se dogodila sedmog listopada 2007., kada je bilo 1: 2 za Dinamo. Strijelci su tada bile naše trenutno najsjajnije nogometne zvijezde Modrić i Mandžukić, a poraz je ublažio Kalinić.

Može li nepobjedivost Hajduka u Splitu stati na ovoj zlatnoj brojci Dinamove povijesti, ostaje za vidjeti. Naime, 1967. godine Dinamo je osvojio jedini hrvatski europski trofej, Kup sajamskih gradova. Hajduk je pak posljednju pobjedu nad plavima u svome dvorištu ostvario 7. travnja 2010., kada je bilo minimalnih 1:0. Posljednja dva poljudska derbija završila su neodlučeno.

Najčešće su zabijali u derbijima Nenad Pralija pet puta za Hajduk, a Eduardo da Silva sedam puta za Dinamo. Od trenutno aktivnih igrača, Sammir je zabio tri puta u derbijama, a dva puta Krstanović, dok na Hajdukovoj strani nema niti jedan aktivni igrač koji je tresao mrežu modrih dva ili više puta.

Derbi: Dinamo pet i pol, a Hajduk tri godine bez pobjede u poljudskom okršaju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap