Pretraga

Deset najboljih filmova u ovoj godini

A- A+


Izdvojeni članak

Najbolji filmovi o vanzemaljskim posjetima

“Master” američkog redatelja Paula Thomasa Andersona najbolji je film u 2012. godini prema ocjenama stotinu filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta. Istraživanje je proveo britanski filmski časopis Sight & Sound. Svaki od sto uključenih kritičara, odabrao je pet naslova koji su ga se najviše dojmili, te je rezultat vrlo šarolika lista filmskih ostvarenja.

Godina je na izmaku, te se lagano prave zaključci postignuća u raznim područjima. Britanski filmski časopis Sight & Sound donosi pregled najznačajnijih filmskih ostvarenja u 2012. godini. U opsežnom istraživanju sudjelovalo je točno stotinu filmskih kritičara, redatelja i ostalih filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta, koji su zamoljeni da pošalju liste s po pet filmova, koji su ostavili najjači utisak na njih u godini na izmaku.

Odazvala su se značajna imena poput Amerikanca Jonathana Rosenbauma, Engleza Davida Thompsona i Francuza Michaela Cimenta. No kriteriji istraživanja bili su nejasni. U obzir nisu uzimani filmovi koji su promovirani u kinima diljem svijeta, nego je dovoljno bilo da su prikazani na nekom od festivala. Također nije postojala nikakva diverzifikacija po žanrovima.

Od filmova s ovdašnjih prostora, na nekoj od lista se našao jedino film bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić “Djeca”. Ono što je pozitivno iz hrvatske perspektive je da su svi filmovi osim iranskog “Ovo nije film”, prikazani u našim kinima, iako su neki od filmova koji su se probili u top deset, manje poznati naslovi. Treba također naglasiti da će neki od izabranih filmova uključujući i pobjednički, u naša kina stići tek početkom iduće godine.

Ovo je deset najboljih prema istraživanju Sight & Soundu:

1. Master (Paul Thomas Anderson, SAD)

2. Tabu (Miguel Gomes, Portugal, – Njemačka, – Francuska)

3. Ljubav (Michael Haneke, Austrija, – Francuska, – Njemačka)

4. Sveti motori (Leos Carax, Francuska, – Njemačka)

5. – 6. Zvijeri južnih divljina (Benh Zeitlin, SAD)

  • Berberski tonski studio (Peter Strickland, V. Britanija, – Njemačka)

7. Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (Wes Anderson, SAD)

8. – 11. Iza brda (Christian Mungiu, Rumunjska, – Francuska, – Belgija)

  • Kozmopolis (David Cronenberg, Kanada, – Francuska, – Portugal, Italija)

  •    Bilo jednom u Anadoliji (Nuri Bilge Ceylan, Turska, – BiH)

  •    Ovo nije film (Jafar Panahi i Mojtaba Mirtahmasb, Iran)

Pogledajte službeni trailer pobjedničkog filma.

Copy link
Powered by Social Snap