Pretraga

Deset najboljih zombi filmova svih vremena

A- A+

Ne zna se zašto, ali ljudi vole gledati filmove s temom zombija i njihovih napada na čovječanstvo. Dok su neki prilično glupi i istovremeno smiješni, drugi si zaista dobro osmišljeni i uzrokuju jezu dok ih gledamo. Anne Billson iz Telegrapha dobro je upoznata s filmovima te tematike, te je navela kojih je to deset najboljih filmova sa zombijima.

Mnogi su filmovi obradili temu okupacije svijeta od strane zombija, no malo ih je to napravilo na dobar način. Neki su hororci sa zombijima ispali više tragikomične komedije nego ostvarenja od kojih nam se diže kosa na glavi, no prema Anne Billson koja o filmovima piše za Telegraph, deset je onih koje se isplati pogledati.

Izdvojeni članak

Volite trash horore? Preporučujemo ove

I Walked with a Zombie (1943)

Režiran od strane Jacquesa Tourneura ovaj je film prema autorici Billson nevjerojatno dobro napravljen film o zombijima. Mlada medicinska sestra dolazi na jednu plantažu kako bi se brinuli o vlasnikovoj bolesnoj ženi. ‘Ovdje nema nikakve ljepote, samo smrt i trulež’ rečenica je zbog koje je jeza prošla kroz brojna tijela gledatelja.

Night of the Living Dead (1968)

Ovaj low-budget film snimio je George A. Romero, a njime je srušio tipične konvencije horora, i filmove o zombijima transformirao u ono što danas smatramo zombijima. Remake iz 2004. je doduše zabavan, no nedostaje mu originalna satira i inteligencija kojom je bio prošaran originalni film.

Izdvojeni članak

Gledanjem horora trošite kalorije

The Living Dead at the Manchester Morgue (1974)

Ovo je jedan od najranijih i najboljih kopija gore spomenutog horora, s jedinstvenom uznemirujućom atmosferom i španjolsko-talijanskom glumačkom postavom. U ovom filmu mrtvi prohodaju zahvaljujući poljoprivrednom insekticidu. Dalje se zna što se počinje događati.

Zombi 2

Romerov Dawn of the Dead je u Europi objavljen pod imenom Zombi, a ovo je njegov neizbježni nastavak. Režirao ga je Lucio Fulci, a glavna je glumica bila sestra Mie Farrow (zvijezde legendarnog Rosemariynog djeteta). Ovaj je film zaista neugodan, i više ništa nećemo reći kako ne bismo pokvarili doživljaj.

Izdvojeni članak

Najčešće pogreške likova u hororima

Re-Animator (1985)

Ovaj je film režirao prilično radikalni kazališni redatelj Stuart Gordon, a iako je brutalno pokrao ‘Psiha’ što se tiče glazbene podloge u filmu, istinske ljubitelje hororaca sa zombijima nije razočarao. Reanimiranje mrtvog tkiva rezultiralo je krvavim pohodom zombija, onako kako to obično biva u takvim filmovima.

Braindead (1992)

Prije nego je stvorio legendarnu trilogiju ‘Gospodara prstenova’, Peter Jackson se bavio neukusnim horor-komedijama kao što je Braindead. Ugrizi neobičnih životinja, mnoštvo krvi, svećenik koji se protiv zombija bori kung-fuom…U ovom filmskom ostvarenju ima svega osim dosade.

Izdvojeni članak

IMDb-ova ljestvica najgorih filmova svih vremena

Dellamorte Dellamore (1994)

Glavnog junaka igra Rupert Everett, a pripala mu je uloga održavatelja groblja na kojem mrtvi izlaze iz svojih grobova sedam dana nakon ukopa. Film ima i dosta nadrealističkih elemenata, što ga čini zanimljivim ostvarenjem.

Versus (2000)

Još jedan niskobudžetni japanki film proslavio se u ovom žanru, a ovdje ćete naći mnogo akcije, horora, ali i komedije kakvu niste očekivali. Mogli bi vas zbuniti ludi kutovi snimanja, kombinacije zombijskog kung-fua i ostale izmišljotinje redatelja Ryuheia Kitamure.

Izdvojeni članak

Kako danas izgledaju strašna djeca iz horora

Shaun od the Dead (2004)

Edgar Wright i Simon Pegg oba aspekta filma, horor i komediju, uzeli su sasvim ozbiljno. Cijeli sjeverni London okupiran je zombijima, što glavni junak i ne primjećuje jer ga je voljena djevojka ostavila. U ovom filmu naići ćete na originalan britanski humor, koji je savršeno ukomponiran s gadostima zombi horora.

28 Weeks Later (2007)

Ubojite horde zombija u ovom su filmu sposobni vrlo brzo trčati, a inficirani su posebnim virusom, što ih čini još opasnijima.

Deset najboljih zombi filmova svih vremena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap