Pretraga

Deset najbolnijih raspada velikih bendova

A- A+

Glazbeni bendovi pokazalo se često puta u povijesti imaju vijek trajanja. Dok neki poput mercedesovih automobila žive više desetljeća, drugi se raspadnu netom nakon nastanka. Razlozi su najčešće razilaženja u glazbenim vizijama ili želja više članova da budu dirigenti u bendu. Katkada glazbene grupe shvate da je svega dosta, pa se na vrijeme raziđu. No, ponekad se prekidi suradnje završavaju međusobnim tužbama i uvredama. Magazin Rolling Stone izdvojio je deset bendova čiji je raspad imao bolne posljedice za glazbeni svijet.

Bendovi se sklapaju i raspadaju. To je prirodan tijek funkcioniranja u glazbenoj industriji. Dok se određeni glazbeni sastavi suglasno dogovore o prestanku djelovanja ili raskidu suradnje, drugdje se članovi povlače po sudovima zbog tužbi, ili po medijima zbog uvreda. Poznati američki glazbeni magazin Rolling Stone donosi deset najbolnijih raspada u svjetskoj glazbi.

10. Queensryche

Ovaj progresivni metal bend osnovan je 1981. godine, a raspao se prošle godine. U 21-godišnjoj karijeri prodali su preko 20 milijuna nosača zvuka. Naime za vrijeme njihovog gostovanja u Sao Paolu, gdje su trebali održati koncert, dogodio se incident. Za vrijeme rasprave o budućnosti benda frontmen grupe Geoff Tate izjavio je da mu je bubnjar Scott Rockenfield bahato priopćio da otpušta Tateovu ženu s mjesta menadžera benda i ostale članove obitelji te da je Tate slijedeći na redu. Na to ga je ovaj pokušao udariti, ali su fizički obračun spriječili ostali članovi benda. U tijeku je sudski spor između zavađenih strana.

Izdvojeni članak

Prvi rock bend s preko milijardu pogleda


Izdvojeni članak

Coldplay uzima godišnji ili se raspada

9. Oasis

Glavnu riječ u ovom manchesterskom bendu vodila su braća Gallagher, Noel i Liam, a postojali su 18 godina. Od samih početaka ovaj glazbeni sastav pratile su razmirice i obračuni. No od sredine devedesetih, bend se stabilizirao, izdavali su svake dvije do tri godine novi album, a svađe su ostavljene po strani. Međutim, 2009. godine nakupljene frustracije su buknule te su se prije nastupa na pariškom festivalu braća Gallagher fizički obračunala, a stradala je osim njihovih lica i Noelova gitara. Od tada se braća prepucavaju preko medija oko prava na ostavštinu Oasisa, a prema Rolling Stoneu od obračuna u Parizu, nisu razmijenili niti jednu riječ.

8. The Everly Brothers

Ovo je još jedan bend u kojem su dva brata vodila glavnu riječ, s tom razlikom da su The Everly Brothers bili i sačinjeni samo od Dona i Phillipa Everly. Njih dvojica nisu se dobro slagala ni u privatnom životu, tako da je poslovna suradnja dugo i funkcionirala. Čak i da su obiteljski odnosi bili natprosječno dobri, previše vremena provedenog zajedno, narušilo bi odnos. Slavna country – rock braća izdržala su 16 godina kao glazbeni duo i duet. Puklo je 1973. godine na koncertu u Hollywoodu, kada se prije koncerta Don Everly toliko napio, da nije uspio otpjevati niti jednu strofu planiranog repertoara. Phill ga je udario gitarom u glavu i odjurio s pozornice. Tijekom sedamdesetih braća više nisu komunicirala, osim na pogrebu svoga oca.

7. The Police

Bend se okupio 1977. godine a činio ga je trojac Gordon ‘Sting’ Sumner, Stewart Copeland i Andy Summers. U samo godinu dana karijere postali su zvijezde rock scene. Odnosi se narušavaju kada Sting uzima sve konce u svoje ruke te počinje tretirati ostala dva člana kao zaposlenike kojima je on nadređeni. Istovremeno bendu ide sve bolje. U svojim memoarima nazvanim ‘One Train Later’ gitarist Summers progovorio je o razmiricama s kojima se bend suočavao. Glazbeni ukusi su se razilazili između ostalog, zbog generacijskog jaza unutar benda. Sting je napustio bend 1984. godine nakon duge turneje kojom je promoviran album ‘Synchronicity’. Za razliku od naziva albuma, sinkronizacija u The Policeu potpuno je nestala.

6. The Eagles

Već do 1980. godine The Eagles su bili jedan od najzvučnijih imena američke rock scene. U devet godina uspjeli su izdati šest albuma, među kojima se našla i uspješnica Hotel California. No, Don Henley i Glenn Frey bili su vrlo nagle ličnosti. Bernie Leadon i Randy Meisner koji su dio prvotne postave već su otišli iz benda zbog loše atmosfere, a odnose je narušavao i gitarist Joe Walsh koji je često bio pijan i napušen te je gubio kontrolu. Eksplozija uzrokovana stalnim tenzijama dogodila se 1980. godine kada je bend nastupao na humanitarnom koncertu za senatora Alana Cranstona. Solo gitaristu Felderu nije se svidjela ideja da nastupa za političara, što je isprovociralo Glenna Freya koji je na samom koncertu počeo odbrojavati pjesme koje su preostale do kraja nastupa, kako bi se mogao potući s Felderom.

5. Smashing Pumpkins

Kao i u svim drugim organizacijama i poslovnim subjektima netko mora biti na čelu benda. Prve nesuglasice javile su se prilikom rada na albumu ‘Siamese Dream’ 1993. godine, samo pet godina od nastanka. Frontmen Billy Corgan, izrazio je želju da svira većinu gitarističkih i bas dionica, što je naišlo na negodovanje basistice D’arcy Wretzke i gitarista Jamesa Ihaia. No, ovaj problem su prebrodili, ali novi su nastali u 1996.-oj. kada je preminuo od posljedica predoziranja klavijaturist Jonathan Melvoin, a iste noći predozirao se i bubnjar Jimmy Chamberlin koji je nakon toga izbačen iz Smashing Pumpkinsa. Do 2000. uspjeli su nekako opstati u krnjim sastavima. Zanimljivo bend se ponovno okupio 2005. godine i postoje i danas, ali s puno manje uspjeha.

4. The Clash

Ovaj bend zatekla je brzo stečena slava, poput
The Policea, s kojom se nisu uspjeli nositi do kraja. Punkeri iz Londona
postaju 1982. MTV-ove zvijezde sa singlom Rock The Casbah, koju je
napisao bubnjar Topper Headon. Međutim on ubrzo napušta bend zbog
ovisnosti o heroinu, a atmosferu unutar benda narušava i raznolikost
glazbenih pravaca, kojima su članovi benda stremili, dok je frontmen Joe
Stummer želio ostati vjeran izvornom punk opredjeljenju. Iako su se
službeno ugasili 1986., zapravo je već 1983. The Clash doživio stvarni
kraj. Svirali su koncert na američkom festivalu koji nije prošao dobro, a
i osjećali su se loše zbog toga što su svirali za veliku svotu novca te
time odstupili od svojih načela.

Izdvojeni članak

Bendovi s užasnim imenima

3. The Pixies

Bend je svojom glazbom bio ispred svoga vremena u 80-ima. Nastali su 1986., a raspad su uzrokovale tenzije između frontmena Black Francisa i basistice Kim Deal. Njih dvoje su se upoznali, tako što je Francis putem oglasa tražio basista, a Deal se javila. No, prijateljstvo nije dugo trajalo, budući da je frontmen bio ljubomoran, zbog toga što je basistica bila popularnija među fanovima od njega. Naposljetku je Kim Deal isključio iz benda, a ona 1992. izdaje svoj solo materijal. Iste godine, The Pixies nastupaju s U2, na zajedničkoj turneji, ali doživljavaju fijasko nastupajući pred polupraznim dvoranama. Iduće godine Francis objavljuje članovima grupe, da više ne želi imati posla s njima.

2. Rage Against the Machine

Ovaj glazbeni sastav obilježio je 90-e. Kroz riječi svojih pjesama promicali su politički aktivizam, a glazba im je bila spoj rocka, funka i rapa. Jedna od zanimljivosti vezana uz njih je i činjenica da nisu snimali video spotove. Nakon devet godina postojanja, točnije 2000. stvari kreću nizbrdo. Otkazuju zajednički koncert s Beastie Boysima, a pjevač Zack de la Rocha iste godine napušta bend. Razlog njegova odlaska bio je kršenje političkih principa na kojima se zasnivalo djelovanje RATM-a, kao i komercijalizacija njihove muzike, protiv koje se borio od nastanka benda.

Izdvojeni članak

Bendovi koji su obilježili 90-e ulaze u Kuću slavnih

1. Guns n’Roses

Previše droge, samoljublja i različitih interesa utjecali su na vjerojatno medijski najpopraćeniji raspad jednog benda. Ova slavna grupa, čiji su članovi postali idoli mladeži diljem svijeta, postojala je svega osam godina. Već prvim albumom ‘Appetite for Destruction’ postigli su ogroman uspjeh, ali odmah nakon njegova nastanka izbačen je bubnjar Steven Adler zbog prekomjerne konzumacije droga. Gunsi odlaze na turneju, na kojoj se javljaju novi problemi. Frontmen Axl Rose stalno kasni na koncerte te svojom samovoljom nervira ostale članove benda. Istovremeno raste netrpeljivost između njega i gitarista Slasha, koji je u to doba jedan od najcjenjenijih svjetskih gitarista. Nakon pet studijskih albuma i pod kraj turneje Use Your Illusion 1993. godine članovi grupe se razilaze. Axl i danas ne razgovara s članovima benda te se nije pojavio ni na ceremoniji ‘Rock and Roll Hall of Fame’ prošle godine, jer nije mogao trpiti prisustvo Slasha u istoj prostoriji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap