Pretraga

‘Despacito’ je rapidito osvojio svijet: 9 zanimljivih činjenica o novom YouTube rekorderu

A- A+

Voljeli ga ili ne podnosili, činjenica je da je ljetni hit ‘Despacito’ postao planetarno popularan gotovo preko noći. Od objave na YouTubeu sredinom siječnja pa do trenutka nastajanja ovog članka, sakupio je 3.060.950.058 prikaza, čime je postao apsolutni rekorder te platforme, a njegov stvaratelj Luis Fonsi nakon gotovo dvadeset godina glazbene karijere stekao je svjetsku slavu (barem na jedno ljeto). Donosimo vam devet činjenica o najvećem hitu 2017. i njegovom portorikanskom tvorcu.

Screenshot: YouTube

1. Pjesma ‘Despacito‘ je najprije zamišljena kao balada (miks tzv. cumbia i pop pjesme), što i jest u skladu s dosadašnjim glazbenim izričajem Luisa Fonsija.

2. Tekst pjesme nastao je krajem 2015. godine. Nakon što je Fonsi koautorici Eriki Ender pokazao refren koji je napisao, zajedno su osmislili i ostatak teksta.

3. Luis Fonsi i Daddy Yankee prvi puta su surađivali još 2010., kada je nastala njihova zajednička pjesma ‘Una Oportudnidad‘.

4. Pjesma ‘Despacito’ u srpnju je zabranjena u Maleziji, nakon što je tamošnja vlada došla do zaključka da nije u skladu s islamizmom te da su stihovi pjesme ‘neprikladni za slušanje’.

5. Portorikanski mediji nedavno su izvijestili kako je interes turista za posjet toj zemlji, nakon planetarne popularnosti pjesme, porastao za čak 45 posto. Brojni to vide kao slamku spasa zemlje koja grca u dugovima.

6. Žena koja se pojavljuje u spotu je manekenka Zuleyka Rivera, koja je 2006. osvojila titulu Miss Universe.

7. Remix pjesme s Justinom Bieberom u prva je 24 sata pregledan rekordnih 20 milijuna puta.

8. Iako do sada u Europi relativno nepoznat, Luis Fonsi svoju je karijeru započeo davne 1998., a do sada je izdao čak osam albuma. Njegove pjesme ‘Nada es para siempre‘  i ‘No me doy por vencido’ našle su se na Billboard’s Hot 100 ljestvici, a na Billboard’s Hot Latin Songs ljestvici čak sedam njegovih pjesama zauzelo je prvo mjesto. Pjesma ‘Aqui estoy yo‘, u kojoj je surađivao s još trojicom popularnih latino pjevača, dobitnik je Latin Grammy Awarda. Surađivao je s pjevačicama Christinom Aguilerom, Britney Spears te Laurom Pausini. Donedavno je bio član žirija čileanske verzije popularnog talent showa The Voice.

9. Osim 2Cellos, pjesmu je na poprilično zanimljiv način obradila pjevačica Stijena, Marija Dragičević, posvetivši ju svom vjernom kućnom ljubimcu – psu Ninu.

‘Despacito’ je rapidito osvojio svijet: 9 zanimljivih činjenica o novom YouTube rekorderu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap