Pretraga

‘Digitalna demencija’ kod mladih uzima sve više maha

A- A+

Stručnjaci su opazili sve veći broj tinejdžera s oslabljenom memorijom, jer se mladi sve više oslanjaju na tehnologiju umjesto na vlastiti mozak. Takva nova vrsta demencije uzrokuje pogoršanje kognitivnih sposobnosti kod ljudi koji su pretrpjeli ozljedu glave ili psihijatrijsku bolest. Isti ti stručnjaci krive igraće konzole i mobilne telefone za ovaj zabrinjavajući trend.

Liječnici su zabrinuti zbog novog trenda koji se pojavljuje kod mladih, a radi se o ‘digitalnoj demenciji‘. Tvrde kako su se tinejdžeri toliko oslonili na digitalnu tehnologiju da više nisu sposobni zapamtiti svakodnevne detalje kao što su vlastiti brojevi mobitela.

Izdvojeni članak

Samo dva sata sna manje može izbrisati memoriju

Pogoršanje kognitivih sposobnosti

Južnokorejski stručnjaci otkrili su da oni koji su više oslanjaju na tehnologiju pate od pogoršanja kognitivnih sposobnosti, a to se pogotovo može vidjet ikod pacijenata koji su pretrpjeli ozljedu glave ili neku psihijatrijsku bolest.

-Pretjerano korištenje pametnih telefona i igraćih konzola sprečava ravnomjerno razvijanje mozga, rekao je doktor Byun Gi-won iz Balance Brain Centra u Seoulu, te dodao da oni koji tehnologiju koriste stalno više razvijaju lijevu stranu mozga, dok desna strana ostaje manje razvijena, piše Daily Mail.

Izdvojeni članak

Trikovi za poboljšanje pamćenja

Oslabljena memorija

Desna strana mozga vrlo je bitna, budući da je povezana sa koncentracijom, a manjak razvoja kod te strane utječe na pažnju i memoriju. Oni koji pate od ovakvog oblika demencija također su se požalili na emocionalnu nerazvijenost, koja je opasnije za mlađe, jer su još u razvoju. Situacija je najgore za mlade, jer oni konstantno koriste svoje pametne telefone, zbog čega ima sve više problema s memorijom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap