Pretraga

Digitalna dijeta je pravi lijek za tehnološke zombije

A- A+

Iako su dijete za mršavljenje prilično popularne i ima ih nebrojeno mnogo, nedavno je objavljena jedna sasvim drugačija dijeta, koja je mnogima potrebna. Riječ je o digitalnoj dijeti, koja će vam pomoći da prestanete stalno provjeravati svoj mobitel, već da se malo više uključite u neke druge dijelove svog života, koji nisu povezani s takozvanim gadgetima.

Kad ste zadnji put držali mobitel u rukama? Vrlo vjerojatno u posljednjih sat vremena barem jednom, a možda i ove riječi čitate upravo sa zaslona svog pametnog telefona. Ponekad opterećenost mobitelom može postati prava ovisnost, a nađete se da svakih 15 minuta ili pola sata gledate u mobitel iako nije zazvonio niti ste dobili SMS poruku. Zbog toga se na internetu pojavila jedna sasvim nova vrsta dijete, koja vas neće navesti da izgubite kile, već da se riješite pretjerane ovisnosti o malom uređaju. Riječ je o digitalnoj dijeti, koja objašnjava nekoliko načina na koje možete digitalno smršaviti.

Izdvojeni članak

Znanstvenici poručuju: Mobiteli nose najezdu novih bolesti

Aplikacije za najveće ovisnike

Ako ste okorjeli korisnik svih mogućih gadgeta, probajte barem dnevno neko vrijeme biti bez mobitela. Naprimjer odredite pola sata u svakom danu kad ćete biti bez mobitela i drugih dodataka. Probajte uživati u nekim drugim stvarima i ne objavljivati ih odma na društvene mreže. Može vam biti jako lijepo čak i da za to ne zna vaših 700 Facebook prijatelja.

Probajte, isplatit će vam se.
Ukoliko vam navedeni savjet djeluje smiješno, za vas je idealna aplikacija ‘Unplug and Reconnect’ za Andorid ili ‘Do Not Disturb’ za iPhone. Naime radi se o mobilnoj aplikacij koja će vas prisiliti da prestanete koristiti svoj pametni telefon, barem na nekoliko sati. Naime uključivši ovu aplikaciju postat ćete svima nedostupni na neko vrijeme, što znači da nećete niti imati potrebe provjeravati svoj mobitel.

Izdvojeni članak

Tehnologija: Spas ili prokletstvo za mlade?

Organizirajte retro party bez mobitela

Kadgod dođete na neki tulum, uvijek postoji netko tko ‘visi’ na mobitelu cijelo vrijeme i ima potrebu svaki trenutak s druženja objaviti na društvenim mrežama. Probajte jednom organizirati druženje u svom prostoru i na ulazu stavite jednu košaru. Objasnite gostima da moraju svoje mobitele ostaviti na ‘bešumnom modu’ u toj košari i da ih mogu uzeti tek pri odlasku s druženja.

Na taj način ćete se morati svi koncentrirati jedni na druge, a neke društvene igre ili pak ples uz radio mogu vratiti druženje na neku tradicionalniju, ali bliskiju razinu.

Šetnja bez mobitela za bolji doživljaj prirode i svijeta

Kako biste sami sebe natjerali da ne provjeravate svoj mobitel u svakom slobodnom trenutku, pokušajte se na neko vrijeme odvojiti od njega. Naprimjer ako imate kućnog ljubimca, ostavite mobitel u kući i prošećite svog ljubimca bez zurenja u mobitel.

Ukoliko imate naviku ponekad otići u šetnju probajte to napraviti bez pretjeranih gadgeta. Svoje glazbene playere i mobitele jednostavno ostavite doma. Možda ćete se osjećati slobodnije i shvatiti kako su vaši roditelji ali i pretci cijeli život sasvim normalno funkcionirali bez gadgeta.

Digitalna dijeta je pravi lijek za tehnološke zombije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap