Pretraga

Dijelimo 12 karata za predstavu “Proba orkestra” u ZKM-u

A- A+

Šetnju kroz zagrebački advent započnite ili završite gledanjem ove zabavne, glazbom obogaćene predstave u ZKM-u. Riječ je predstavi nastaloj prema filmu Proba orkestra, a mi dijelimo čak 12 karata.

Giveaway možete pronaći na našem Instagram profilu

“Proba orkestra” postavljena je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih 15. rujna 2018. i od publike je izvrsno primljena, a prema riječima kazališih kritičara  – ‘Proba orkestra’ svakako će biti zanimljiva svim onim umjetnicima, ali i svim ljudima koji bilo na poslu ili u obitelji imaju problema s poštovanjem autoriteta i pravila“, (Denis Derk, Večernji list).

Glasovitu filmsku „Probu orkestra“ Federica Fellinija i glazbu Nina Rote nije bilo lako prenijeti na kazališnu scenu. Predstava je nastala u adaptaciji i dramatizaciji Nine Mitrović i režiji Edvina Liverića koji su osuvremenili Fellinijevu ‘Probu orkestra’ i približili je današnjem gledatelju, dok glazbeni dio potpisuje Merima Ključo.

U ZKM-ovoj izvedbi kazališna „Proba orkestra“ orkestru je i njihovu odnosu s dirigentom pristupila kao metaforičnom prikazu naoko civiliziranog društva čije se vrijednosti naočigled raspadaju u anarhističkom kaosu koji ima sitnointeresne poticatelje. To dovodi do sveopće trivijalizacije profesionalizma i društvenih građanskih uzusa ponašanja.

Vrijedi navesti da glumci ZKM-a zaista i sviraju na sceni u orkestru, pa je tako na sceni glumačko-glazbeni sastav koji pokušava izvesti probu. Beskonačni pokušaji probe orkestra publiku nasmiju, jer se u svađama muzičara prepoznaju životne i društvene situacije. Uz glumce ZKM-a, koji su za ovu izvedbu radili  i glazbene probe, u orkestru sviraju i mladi akademski glazbenici koji su imali poduku iz glume.

Glumačko-glazbeni ansambl čine Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić, Mateo Videk, Janko Franković, Pavle Golubić, Lana Juranić, Marin Živković.

https://www.instagram.com/p/BrpkaziFDJh/

Predstava “Proba orkestra” nastala je na sceni ZKM-a uz podršku Grada Zagreba i Talijanskog instituta za kulturu.

Federico Fellini, veliki majstor filmske umjetnosti, 1978. stvara jedno od svojih kapitalnih djela fantastičnog realizma – film “Proba orkestra”. Četrdeset godina kasnije ova socijalna alegorija ne gubi niti malo na svojoj aktualnosti i društvenoj kritici. Dapače, čini nam se kao da je danas stvarana i kao da govori upravo o nama.

Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Fellini nam kroz ironiju lagano otvara pogled u mogućnost tragedije. On oslikava kaos kojeg živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji. Ali jednako tako on upire prstom u sve nas i sve nas okrivljuje za suučesništvo u stvaranju tog kaosa i agonije.

U suradnji s Ninom Mitrović, Edvin Liverić je osuvremenio Fellinijevu “Probu orkestra” i približio je današnjem gledatelju, progovarajući o njemu bliskim problemima današnjice, obračajući mu se jednako snažno, kao što se Fellini obraćao gledateljima i publici svoga vremena.

Dijelimo 6×2 karte za predstave koje se održavaju 22.12. i 23.12. Cijeli giveaway možete pogledati na našem Instagram profilu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap