Pretraga

Djevojka premazuje lice mengom i fotka se za Instagram, a tim činom želi poslati važnu poruku

A- A+

Demetra Nyx 26-godišnja je seksualna trenerica koja za sebe kaže kako se oduvijek sramila menstruacije. Svjesna da taj problem imaju i mnoge druge djevojke odlučila se na neobičan potez – svakoga mjeseca menstrualnom krvlju premazuje lice i fotografira se za Instagram.

https://www.instagram.com/p/BoAFVtRnM0a/

Demetra Nyx svima želi pokazati kako je menstruacija prekrasna i moćna pa zato svakog mjeseca prikuplja krv u menstrualnu čašicu i premazuje se njome po licu.

‘Društvo nas uči da su menstruacije prljave i nelagodne’

Kako piše metro.co.uk, prvu je menstruaciju ova 26-godišnja seksualna trenerica dobila s 12 godina, a u tinejdžerskim godinama mjesečnicu je smatrala sramotnom. Nakon što je prestala koristiti kontracepcijsku spiralu, počela je pratiti svoj ciklus i njen stav o menstruaciji u potpunosti se promijenio. Na to sada želi potaknuti i druge djevojke i žene.

– Društvo nas uči da su menstruacije prljave i nelagodne. Reklame o higijenskim proizvodima govore o tome kako će nas oni učiniti mirisnima i čišćima, čime impliciraju da su prirodne funkcije našeg tijela odbojne. Žene koje se žale zbog grčeva često su viđene kao slabe i jadne, ponekada i od strane drugih žena. A od nas se očekuje da šutimo o tome i pravimo se da ne postoji. (…) U sebi čuvamo puno srama i većina nas to ne shvaća dok ne krenemo istraživati svoje tijelo. Naša menstruacija čaroban je dio mjeseca koji ima nevjerojatnu moć, a društvo nas udaljava od te misli. Dijeljenje fotografija krvi na mome licu i tijelu bio je impuls – stvarala sam seriju kako bih pomogla ženama da se povežu sa svojim menstrualnim ciklusom, kazala je za metro.co.uk Demetra.

https://www.instagram.com/p/Bqc3-SsHavL/

Negativni komentari kao dokaz da se o temi treba razgovarati

Komentari na njene fotografije su raznoliki – jedni joj zahvaljuju na razbijanju tabua oko menstruacije dok se drugi zgražaju nad njenim objavama.

Demetra se negativnima ne zamara već ih vidi kao potvrdu toga da se o menstruaciji i ljudskom tijelu treba još više razgovarati.

– Dobila sam puno više pozitivnih nego negativnih komentara. Smatram da su žene dosegle točku u kojoj žele voljeti svoja tijela i iznijeti na svjetlo dana ove tabu-teme. Zaprepašćujuće je koliko nam je neugodno prikazati se svijetu onakvima kakve jesmo i želim biti prenositelj te poruke, zaključuje Demetra.

https://www.instagram.com/p/Bs4GxJMHcTb/

 

 

Djevojka premazuje lice mengom i fotka se za Instagram, a tim činom želi poslati važnu poruku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap