Pretraga

Dnevna doza slatkog: Učenici pekari otkrili nam tajni recept za najbolje paprenjake

A- A+

Na Zagrebačkom velesajmu ove srijede krenulo je državno natjecanje učenika strukovnih škola, WorldSkills Croatia. U novom formatu dvodnevno natjecanje u 43 discipline odvija se istovremeno u šest paviljona Velesajma, a otvoreno je i za posjetitelje. Osim što mogu promatrati tijek natjecanja, posjetitelji mogu i testirati vlastite vještine u pojedinim disciplinama, a među njima je i pekarstvo. Učenici tog smjera i domaćini natjecanja otkrivaju svoj tajni recept za najukusnije paprenjake.

Na ovogodišnjem državnom natjecanju strukovnih škola jedna od zadaća škola domaćina bila je osmisliti sadržaje za aktivnosti pod nazivom ‘Isprobaj svoju vještinu’. Ukratko pojašnjeno, riječ je o interaktivnim i aktivnim sadržajima koje omogućuju posjetiteljima, ponajprije učenicima osnovnih škola da isprobaju određenu vještinu. Radionice vode učenici volonteri koji ne sudjeluju u natjecanju.

Đakovački učenici posjetitelje učili kako pripremiti paprenjake

Izdvojeni članak

[FOTO] Krenuo najveći test za učenike strukovnih škola u Hrvatskoj

Domaćini u disciplini pekarstva na ovogodišnjem WorldSkills Croatia bili su učenici Srednje strukovna škola Antuna Horvata Đakovo. Na njihovom štandu posjetitelji su se mogli okušati u izradi paprenjaka, ali ih i kušati.

– Došli smo prezentirati zanimanje pekar, kako bi druga djeca, a poglavito osmaši vidjeli kako je obrazovati se i raditi u ovoj struci te da kod njih potaknemo interes za upis u ovu struku, kazala nam je učenica Ana.

Kaže, ona nije nikada sudjelovala na ovakvom natjecanju, a ovogodišnji WorldSkills Croatia koji se prvi puta održava u ovakvom formatu gdje se svi strukovnjaci natječu istovremeno i na jednom mjestu, posebno joj se dopada.

– Jako je zanimljivo, edukativno je, svašta se može vidjeti, naučiti i isprobati, smatra Ana.

Tajni recept

Izdvojeni članak

Kroz 10 sati učenici moraju izraditi četiri frizure: Donosimo detalje državnog natjecanja u frizerstvu

Kako smo već spomenuli, na svome ‘štandu’ učili su posjetitelje kako pripremati paprenjake, a interes posjetitelja koji su željeli isprobati tu vještinu bio je uistinu velik.

– Sad nam je bila jako velika grupa ljudi, toliko da nije bilo mjesta za sve. Evo, jedan dečko je probao raditi paprenjake, pa smo se lijepo zabavili. Posjetiteljima ide poprilično dobro, neki su nas uistinu iznenadili, kaže nam Ana.

Dodaje, ovo je samo jedan dio onoga što se u njihovoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata radi u sklopu praktične nastave jer unutar školskog praktikuma isprobavaju i peku razne proizvode. Neke od njih, poput svojih famoznih paprenjaka i prodaju. Ipak, za srednja.hr, otkrili su svoj tajni recept koji donosimo u nastavku. Možemo garantirati da su preukusni, a ako nam ne vjerujete na riječ, kušati ih možete i sami, već sutra, na Zagrebačkom velesajmu, od 9 do 14 sati.

Izdvojeni članak

Natjecanje učenika koji se obrazuju za kuhare izgledat će kao pravi kulinarski show

 

Sastojci za paprenjake

  • 90 dag brašna
  • 30 dag masnoće
  • 30 dag šećera
  • 30 dag mljevenih oraha
  • 4 jaja
  • 4 žlice meda
  • cimet, klinčić, bijeli papar, muškatni oraščić, spl

Uputa: Sve sastojke potrebno je umjesiti, a potom razvaljati na debljinu od otprilike 1 cm te oblikovati uz pomoć kalupa. Peći 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Copy link
Powered by Social Snap