Pretraga

Do sad ste ju stigli pogledati: Donosimo recenziju jedne od najpopularnijih serija godine

A- A+

Nakon što je napokon došla i posljednja sezone megapopularne serije La Casa de Papel, napokon možemo odahnuti. Profesor i njegova banda su sretno dočekali kraj pljačke i sve je na kraju ispalo sasvim okej. I jesam li zadovoljna s time? Jesam.

Screenshot: YouTube

Kada su u pitanju serije i filmovi, nije tajna da često upravo one stvari o kojima se najviše govori, ispadnu kao najgore opcije. Nerijetko se stvori nepotreban ‘hype’, koji je onda teško ugasiti – očekivanja su ogromna, a kada nešto ispadne samo prosječno ili dobro, nije dovoljno. To stavlja onda i ogroman pritisak na sve koji sudjeluju u stvaranju projekta, a pogotovo kada se bliži kraju.

Serija koja je u posljednjih desetak godina imala najveći utjecaj, odnosno najveći hype, je sasvim sigurno Igra prijestolja. U pitanju je bila odlična serija, sve dok se nije počela bližiti kraju, a onda je došao i sam kraj i… U najmanju ruku sam ostala razočarana. Kraj nije imao smisla, i ono najgore, činilo se da su sezone i sezone razvoja likova poništene u samo nekoliko scena.

‘Glavna ideja je ta da je novac kao novac… Izmišljena stvar’

Još jedna serija s neslavnim krajem je bio i sitcom Kako sam upoznao vašu majku, koji je svojim krajem jednostavno naljutio gledatelje do neviđenih razina. I onda kada sam nestrpljivo čekala kraj serije La Casa de Papel, postojale su velike sumnje oko toga da neće uspjeti riješiti situaciju na način koji će zadovoljiti publiku. No, na kraju je sve ipak ispalo dobro.

Nisam stavila nikakav spoiler alert zato što se nadam da je prošlo dovoljno vremena da ste stigli pogledati ovo, ako ste to i planirali. A vjerujem da jeste, zato što je u pitanju jedna od najbitnijih serija u posljednjih nekoliko godina. I moram priznati, da me je sam kraj oduševio. Dobro, ovisno o tome koliko vam je serija u početku bila draga, i kraj će vam biti dobar.

Ono što vam se možda neće svidjeti jest to što na kraju situacija završi donekle nezanimljivo – Profesor sjedne za stol s pukovnikom Tamayom i oni se dogovore da će u sef biti vraćene lažne poluge, a banda će biti oslobođena bilo kakve kazne, u zamjenu za njihovu šutnju. Na kraju su čak policijske snage te koje ih oslobode, odnosno odvedu ih daleko od samog mjesta zločina.

Iako smo svi možda očekivali neki ‘eksplozivniji’ kraj, ustvari je sasvim logično da će ova serija, koja je zaista pravi mali kulturološki fenomen, završiti s tako jednom dubljom porukom. Jer, ako kojim slučajem niste primijetili, kraj pljačke je ustvari poruka i pouka za sve gledatelje. A glavna ideja je ta da je novac kao novac… Izmišljena stvar.

Izdvojeni članak

La Casa De Papel se ipak nastavlja: Nova serija bit će spin-off jednog od glavnih likova

Što je bitnije – stvarnost ili ono kakvom se stvarnost čini?

Realno gledajući, tko odlučuje kakva je vrijednost nekog papirića na kojem se nalaze sličice i brojevi? Nitko drugi, nego ljudi. Isto kao što se u seriji dogodilo, da su ljudi ti koji su odlučili da će Španjolska bankrotirati bez zlatnih poluga, a preživjeti s njima. Jedini problem je to što poluga ustvari nema, ali to nije ni bitno – bitno je da izgleda da ih ima.

Naravno, u pitanju je potpuna kritika modernog društva, kapitalizma, konzumerizma i svega onoga što današnji svijet čini lošim. Na kraju se čini da se sve vrti samo oko novaca, a ovakvim potezom za kraj serije su pokazali što misle o tome. Doduše, treba uzeti u obzir da je i to donekle licemjerno – ipak su oni ti koji su odšetali s nekoliko stotina milijuna eura u džepu.

I možda je upravo to ono što je najbitnije imati na pameti cijelo vrijeme – da su često oni koji su prvi borci za bilo kakvo mišljenje, upravo oni koji će prvi to pogaziti. I to je ljepota današnjeg društva. Jedino što je respektabilno kod naših lopova, jest to što oni priznaju da su lopovi. Na kraju je i sam Profesor to jasno rekao. I to poštujem.

*Komentar je stav autora.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap