Pretraga

Dobili ste prvi posao? Čestitamo! Ovo trebate znati o svojoj plaći

A- A+

Iznos plaće koji vidite na vašem bankovnom računu nije konačan. Vaš poslodavac uplaćuje svakog mjeseca mnogo veći iznos. Čak i prije nego što dobijete prvu plaću, trebali biste se upoznati s pojmovima kao što su neto i bruto plaća, doprinosi, mirovinski stupovi i fondovi… U ovom smo tekstu saželi najvažnije informacije koje trebate znati.

raiffeisen mirovinski fondovi

Još na razgovoru za prvi posao biste trebali znati osnovne pojmove o plaći | Foto: Pexels

Jeste li se negdje već susreli s pojmovima neto i bruto plaće? Možda vam je vaš poslodavac rekao plaću u bruto iznosu pa ste se iznenadili kada ste saznali neto iznos? Osnovna razlika između ove dvije plaće je ta što neto predstavlja onaj iznos kojeg ćete od sada svakog mjeseca vidjeti na svojem bankovnom računu. S druge strane, onaj iznos koji nećete vidjeti, ali on ipak postoji te se odnosi na mnoge doprinose koje je prema zakonu vaš poslodavac obvezan uplaćivati, naziva se bruto. Taj za vas trenutno „nevidljivi“ trošak plaće, za poslodavca raste s obzirom na visinu vaše neto plaće.

Što točno podrazumijeva bruto plaća

Ovo je tema koja vas vrlo vjerojatno trenutno ne zanima jer, eto, iznos bruto plaće ne vidite pa se ne morate ni brinuti oko njega. Međutim, pitanje bruto plaće u jednom trenutku će vas itekako početi interesirati. Zato je bolje da s prvim zaposlenjem budete informirani o svim stavkama od kojih se sastoji bruto plaća. Poslodavac kroz vašu bruto plaću svakog mjeseca uplaćuje porezne obveze, doprinose za zdravstveno osiguranje te doprinose za mirovinsko osiguranje.

Doprinosi za mirovinu iznose 20 posto bruto plaće, od čega se 15 posto uplaćuje u prvi stup mirovinskog osiguranja, a pet posto u drugi stup mirovinskog osiguranja. Inače, mirovinski sustav naše zemlje temelji se na takozvana tri stupa, od kojeg su prva dva obvezna jer se, kao što je spomenuto, svaki mjesec u njih uplaćuju doprinosi iz bruto plaća trenutno radno aktivnih građana, dok je treći stup dobrovoljan i smatra se dodatnim oblikom štednje za dane u mirovini.

Iskoristite pravo biranja u kojem fondu ćete štedjeti za buduće dane

Prvi stup nemate pravo birati jer njime u potpunosti upravlja država s obzirom na to da se iz njega trenutno isplaćuju mirovine trenutnih umirovljenika, vrlo vjerojatno i mirovine vaših baka i djedova. Međutim, to se mijenja u drugom stupu u kojem imate mogućnost birati između nekoliko obveznih fondova u kojima želite štedjeti za svoju mirovinu, a kojima upravljaju mirovinska društva u privatnom vlasništvu.

raiffeisen mirovinski fondovi

Imate pravo odabrati fond u kojem ćete štedjeti – zašto ga ne biste iskoristili? | Foto: Unsplash

Jedno od njih su i Raiffeisen mirovinski fondovi, društvo koje već dugi niz godina uplaćena sredstva u obvezni mirovinski fond ulaže kako bi se ista uvećala, što u konačnici za članove, potencijalno i vas, znači veće isplate mirovina. Važno je napomenuti kako društvo u čijem fondu, odnosno drugom stupu, želite da vaš poslodavac uplaćuje doprinose možete izabrati u zakonskom roku unutar trideset dana od prvog zaposlenja. Ako premašite rok, Središnji registar umirovljenika (REGOS) će vas rasporediti u jedan od obveznih fondova dostupnih na tržištu.

Izabrali ste obvezni fond, koji je proces učlanjenja

Informirali ste se o društvima koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima na tržištu te ste se odlučili učlaniti u fond jednog društva. Dovoljno je doći u bilo koju poslovnicu Financijske agencije (Fina) i potražiti šalter REGOS-a te se učlaniti u željeni obvezni mirovinski fond. Za ovaj proces dovoljna vam je osobna iskaznica. Isto možete napraviti i putem sustava e-Građani. Prilikom učlanjenja u obvezni mirovinski fond imate pravi birati i između tri kategorije – A, B i C.

Uzmimo ponovno za primjer da ste izabrali Raiffeisen obvezni mirovinski fond koji nudi sve tri kategorije u koje se može uplaćivati 5 posto vaše bruto plaće. Navedene kategorije međusobno se razlikuju po strategiji ulaganja uplaćenih sredstava svojih članova. S obzirom na to da ste tek stupili na tržište rada i da imate do mirovine još podosta godina, u poziciji ste birati između sve tri kategorije fonda. Preporuka je da u ovim godinama štedite u onoj najrizičnijoj – kategoriji A, jer vam se tako otvaraju vrata najvećeg povrata uloženog, odnosno veće isplate mirovine.

raiffeisen mirovinski fondovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap