Pretraga

Dobitnik natječaja Sportske stipendije i srednja.hr Matko Varga putuje u Ameriku na studij

A- A+

Prošle godine je portal srednja.hr, s internetskom stranicom sportskestipendije.com sudjelovao u besplatnom pronalasku jedne stipendije za studij u SAD-u, nadarenom srednjoškolcu sportašu. S obzirom na to da za SAD nije jednostavna prijava ni za dobivanje boravišne vize, a svakako onda ni za boravak i studiranje u toj zemlji, dobitnik stipendije Matko Varga, koji uskoro putuje u ‘obećanu zemlju’. 

Matko Varga / privatna arhiva

Radi se o Matku Vargi, 18-godišnjem nadarenom tenisaču iz Daruvara. On je prva dva razreda srednje škole završio u rodnom gradu u Gimnaziji Daruvar, ali mu je nakon toga postalo vrlo teško svakodnevno ići svaki dan na nastavu te putovati u Zagreb na treninge, pa je treći i četvrti razred završio u dopisnoj školi Birotehnika u Zagrebu. Također po gimnazijskom programu.

Izdvojeni članak

[Top sportašica] Sjajna Porečanka među pet najboljih odbojkašica američkih sveučilišta

U tekstu ćemo s vama podijeliti priču mladog Daruvarca, a potom će voditelj stranice sportskestipendije.com Boris Kuharić više reći o provedenom natječaju, kao i o načinu na koji se možete prijaviti za dobivanje sportske stipendije u SAD-u, koju je inače i sam imao kao student. 

Najveći Matkov uspjeh čelno mjesto u Hrvatskoj do 16 godina

Matko se tenisom bavi dvije trećine svog života, to jest već u šestoj se počeo družiti s reketom. Do sada je zabilježio i neke istaknute rezultate.

– Pod najveće moje uspjehe spadaju prvo mjesto na ranglisti Hrvatskog teniskog saveza do 16 godina, dva četvrtfinala na turnirima iz Tennis Europe kategorije i finale u konkurenciji parova na turniru ITF kategorije, govori nam Matko.

Skromni 18-godišnjak se nije pohvalio time da je prošle godine bio najbolji sportaš junior grada Daruvara. 

Izdvojeni članak

Iz Zagreba u Oklahomu: Brucošica otkriva kako do studija u Americi

Kada je riječ o odlasku na studij u SAD, Matko smatra da će ga to iskustvo ispuniti u tenisu, ali i svim drugim aspektima života.

– Mislim da će mi studij u Americi pomoći i u tenisu, ali i u ostalim aspektima života. Smatram da je to jedno veliko iskustvo koje će mi uvećati pogled na svijet, steći ću puno prijatelja iz ostalih krajeva svijeta, upoznat ću njihovu kulturu i običaje, što će sve rezultirati da jednoga dana budem čovjek bogat znanjem i iskustvom, mudro zbori 18-godišnji Matko Varga.

U dilemi tenis ili matematika, Matko bi se odlučio za potonji izbor!

Matko nam je priznao da nije očekivao kako će baš on dobiti stipendiju, ali je imao veliku želju otići na studij u SAD pa je tako i nada bila velika. Matko će studirati primijenjenu (poslovnu) matematiku, a odgovorio nam je i za što bi se odlučio da mora izabrati između tenisa i fakulteta.

Izdvojeni članak

Sve što trebate znati ako želite studirati u SAD-u

– Ja bih, osobno, odabrao fakultet, zbog toga što je bavljenje sportom profesionalno vrlo riskantno. Moraš biti jako dobar, i mora se puno stvari poklopiti da se uspije živjeti od sporta. Također, može te zadesiti bolest ili ozljeda, zbog koje moraš prekinuti karijeru, i u tom slučaju ako nemaš završeni fakultet, nemaš puno sredstva za početi novi život. Opet, ponavljam, ovo je vrlo osobno, ako netko čvrsto vjeruje u sebe i svoje sposobnosti i želi probati igrati profesionalno, zašto ne?, objašnjava Matko Varga.

Iako ide u ‘daleki novi svijet’ ovaj 18-godišnji tenisač ne osjeća nikakve strahove. Štoviše, emocije pred odlazak su mu sto posto pozitivne.

– Iskreno, ništa me ne plaši, vrlo je olakotno da sam dobar s jezikom, pa se u tom slučaju uvijek mogu snaći. Imam dojam da će mi i treneri i profesori pomagati u početku dok se ne naviknem pa zbog toga nemam nikakve sumnje ili strahove. Najviše se veselim upoznati taj novi svijet, nove ljude i vidjeti kako funkcionira taj college sport, rekao nam je Matko.   

Matko Varga / privatna arhiva

Mislim da me odlazak u SAD neće podići do profesionalne razine

S obzirom na to da odlazi na studij u SAD, gdje će imati sjajne uvjete treninga te će mu i fakultetske obveze biti prilagođene sportskima, pitali smo Matka, smatra li da bi ga to sve moglo uvesti među profesionalce.

– Opet, osobno, mislim da ipak ne, zbog toga što su moji motivi oboje i školski i sportski. Smatram da nije samo bitno trenirati, već i uspješno završiti faks da bih mogao kasnije nešto i raditi. Međutim bilo je slučajeva npr. John Isner, je završio faks u SAD-u, a sada je profesionalni tenisač. Mislim da se potrebno i upisati među 2 ili 3 teniski najjača faksa da bi se mogao očekivati profesionalni nastavak karijere, što ipak nije moj slučaj, za kraj nam je rekao 18-godišnji Daruvarac. 

Kako se odlučio za ovog sportaša, kao i što sve pokriva stipendija, otkriva voditelj stranice sportskestipendije.com

Borisa Kuharića, voditelja stranice sportskestipendije.com, propitati smo kako se odlučio baš Matka Vargu poslati u SAD, kao i niz drugih detalja, koji mogu biti zanimljivi svima zainteresiranima za studij u SAD-u uz usporedno bavljenje sportom.

Kakav je bio odaziv mladih sportaša na natječaj za dodjelu sportske stipendije?

Odaziv sportaša na natječaj je bio iznad očekivanja što je samo bila još jedna potvrda da postoji velik broj sportaša koji svoj akademski i sportski razvoj žele nastaviti na studiju u SAD i to zbog niza razloga. Jedan su svakako vrhunski uvjeti u kojima studenti-sportaši mogu učiti i trenirati, drugi razlog je sustav koji studenta-sportaša motivira na razvoj i postizanje što boljih rezultata u i van učionice, treći je mogućnost putovanja diljem SAD-a, učenje engleskog jezika te upoznavanje novih ljudi, a ništa manje nije važan niti razlog da sve to student-sportaš može imati plaćeno od sveučilišta na kojem studira i za koje nastupa u sportu.

Izdvojeni članak

Saznajte koliko košta studiranje u SAD-u za internacionalne studente

Kako ste se odlučili baš za Matka? Prema kojim je kriterijima on zaslužio ovu vrijednu stipendiju?

Uvjeti natječaja bili su jasno definirani i mi smo gledali da odabrana osoba ima što bolje sveukupne akademsko-sportske rezultate što vjerujemo da je Matko i imao. Na kraju krajeva vjerujemo da je sama činjenica da je Matko dobio tako kvalitetnu sportsku stipendiju na tako kvalitetnoj školi potvrda da je odabir bio opravdan.

Inače se bavite posredovanjem u slanju sportaša na američka sveučilišta pa me zanima, koliko ste ih već do sada poslali? Na koja sveučilišta ste poslali najviše studenata?

Moram priznati da bi potrajalo kada bi pokušao pobrojati sve sportaše s kojima sam surađivao u procesu odlaska na studij u SAD. Stvarno ne znam koji je to broj, ali sam siguran da se radi o preko 50 sportaša. Ono što je zanimljivo je sigurno da je svaki od tih sportaša završio na drugom sveučilištu, dakle nema dva sportaša koja su završila na istom. To je svakako pokazatelj da je moja mreža kontakata stvarno široka i da sam u mogućnosti svakom sportašu pronaći za njega najbolju moguću opciju.

Koje sve troškove pokriva stipendija koju ste dodijelili putem ovog natječaja?

Ono što je bitno je napomenuti da ja ne dodjeljujem stipendije već da to rade sveučilišta pa je tako i u slučaju Matka. On je od svog sveučilišta dobio punu sportsku stipendiju koja pokriva troškove predavanja, taksi, knjiga, smještaja i hrane.

U čemu i kako stranica sportskestipendije.com pomaže mladim sportašima, možete provjeriti na ovoj poveznici.

Dobitnik natječaja Sportske stipendije i srednja.hr Matko Varga putuje u Ameriku na studij
Share via
Copy link
Powered by Social Snap