Pretraga

Dobra vijest za ljubitelje Harryja Pottera: Popularna franšiza vraća se u hrvatske knjižare

A- A+

Harry Potter knjige ne mogu se naći u hrvatskim knjižarama već godinama, a razlog tome leži u autorskim pravima i propasti nekadašnje velike izdavačke kuće, Algoritma. Zahvaljujući tome, vlasnici Algoritmovih izdanja prodavali su knjige na društvenim mrežama za enormne cijene, a tome, kako se čini, konačno dolazi kraj, jer se popularna franšiza vraća u hrvatske knjižare.

Foto: Unsplash

Harry Potter, popularna franšiza iza koje stoji britanska autorica J.K.Rowling, vraća se u hrvatske knjižare pod okriljem izdavačke kuće Mozaik. Detalja trenutno još nema, osim obavijesti koju su postavili na svoj Facebook profil.

– Knjige o Harryju Potteru nakon nekoliko godina vraćaju se u Hrvatsku u sigurne ruke Mozaika knjiga, stoji u objavi izdavačke kuće.

Inače, prava na tiskanje Harryja Pottera godinama je imao Algoritam, nekadašnja velika izdavačka kuća. No, kako prenosi Večernji,  autorska prava za izdavanje istekla su 2019. godine, a Algoritam je zbog dugova otišao u stečaj i ‘propao’ 2017. godine. Primjerci Harryja Pottera tako su nestajali s tržišta, a potražnja za njima enormno je porasla, pogotovo za vrijeme pandemije.

Tada su, kako to i inače biva, na ‘pozornicu’ stigli preprodavači koji su ‘nanjušili’ da mogu zaraditi. Mnogi su tako za jedan primjerak Harryja Pottera bili spremni platiti oko 400 kuna, a ako je bilo riječ o prvim Algoritmovim izdanjima, cijena je na aukcijama dosezala i 600-tinjak kuna.

Oglasi za Harry Potter knjige. Screenshot: Facebook

Podsjetimo, prvi roman Harry Potter i Kamen mudraca izdan je 1997. godine te je od tada stekao veliku popularnost i komercijalni uspjeh. Cijeli serijal od sedam romana prodan je u više od 500 milijuna primjeraka, a romani su prevedeni na više od 80 jezika. Uz knjige, popularnost dijele i filmovi, pa je tako Harry Potter najprofitabilniji filmski serijal svih vremena.

A ako ste među najvećim fanovima, svakako vas izazivamo da se registrirate u naš sustav kvizovi.srednja.hr i ondje pokušate riješiti niz pitanja o Harryju Potteru:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap