Pretraga

Dodjela Oskara odgođena: Donosimo listu dobitničkih filmova koje biste trebali pogledati

A- A+

Ovogodišnja dodjela Oskara je zbog situacije s koronavirusom, kao i sve ostalo, odgođena. Organizatori najavljuju da će se održati u Dolby Theatre-u, no upitno je kako će to sve izgledati. Prošle godine već nije bilo voditelja, pa je izgledno da će se to nastaviti i ove godine, no ne zna se koliko će ljudi uopće biti poznato.

Foto: Pixabay

Kako piše na službenim stranicama Oskara, dodjela nagrada će se održati 25. travnja. Još uvijek nisu poznate nominacije za one ‘bitnije’, ili bolje rečeno poznatije kategorije, dok su neke ostale već izašle. One ‘bitne’ će biti poznate 15. ožujka, a s obzirom na to da je proteklih mjeseci rijetko koji film i dospio u kina, teško je predvidjeti što će se dogoditi.

Ova pandemija je posebno teško pogodila industriju zabave, pa tako i filmsku granu. Nadamo se da će se situacija uskoro promijeniti i da ćemo se sa zadovoljstvom i bez straha vratiti u kino dvorane, a do tad smo se odlučili prisjetiti nekolicine starijih filmova, koji su u svoje vrijeme punili kino dvorane. I naravno, dobili zlatni kipić za najbolji film godine!

Izdvojeni članak

Ono kad baš želite isključiti mozak: Odabrali smo ‘najbolje’ trash filmove

My Fair Lady (Oskar 1965)

Audrey Hepburn je svoj Oskar zaradila još prije, s legendarno odigranom ulogom princeze Ann u filmu Praznik u Rimu. Desetak godina prije ovog, sniman je još u crno-bijeloj tehnici, pa ima poseban šarm. No ovaj film je dobio nagradu za najbolji film godine, a nije teško ni pogoditi zašto.

Za razliku od ‘stereotipnog’ oskarovskog filma, ovaj nije težak ni naporan za gledanje. Iako traje skoro tri sata (dobro, to otežava gledanje), film je donekle lagane tematike. Potaknut okladom, profesor Henry Higgins odlučuje djevojku koja prodaje cvijeće pretvoriti u damu prikladnu visokom društvu. Za saznati tko pobijedi odluku, morat ćete pogledati film!

Forrest Gump (Oskar 1995)

Je li potrebno uopće nešto govoriti o ovom filmu? Vjerojatno jedan od najboljih filmova ikad snimljenih (ocjena 8,8 na IMDB), jedan od onih koje možete gledati sedamsto puta, i svaki put ćete izvući neku novu poruku, nešto što do tad niste ni primijetili. Film se bavi raznim povijesnim događajima iz druge polovice prošlog stoljeća, kroz oči čovjeka čiji je IQ 75.

U glavnoj ulozi je Tom Hanks, a režiju potpisuje Robert Zemeckis. Film je osvojio šest Oskara: najbolji film, najbolja glavna muška uloga, najbolji vizualni efekti, najbolji adaptirani scenarij, najbolja montaža i najbolji redatelj.

Nema zemlje za starce (Oskar 2008)

Snimljena po istoimenom romanu američkog pisca McCarthyja, ovaj film će vas natjerati da se zapitate koji je smisao života i zašto se uopće trudite oko bilo čega, kada na kraju krajeva, nikad niste vi ti koji u potpunosti kontrolirate situaciju? Film počinje tako što posao s drogom propadne, a kriva osoba se nađe na krivom mjestu u krivo vrijeme i napravi krivu stvar.

U glavnim ulogama se nalaze Tommy Lee Jones, Javier Bardem i Josh Brolin, a scenarij i režiju potpisuju Ethan i Joel Coen. Film traje više od dva sata, no uz sve što se događa – nećete to niti primijetiti. Također, ako ste strašljivi – zaista ga nemojte gledati prije odlaska na spavanje.

Kum (Oskar 1973)

Trilogija Kum je nešto što se mora u cijelosti pogledati barem jednom u životu, a poželjno i više puta. Cijela trilogija je fantastična, no izdvojili smo prvi film upravo zato što je prvi – morate od nekud i krenuti. Prvi dio se bavi prijenosom moći u talijanskoj mafiji, s oca na sina.

Teško je reći što je ono što ovaj film čini toliko dobrim, no odlična gluma (Marlon Brando je pobijedio u kategoriji najbolja glavna muška uloga), pomno napisan scenarij (Mario Puzo i Francis Ford Coppola su pobijedili u kategoriji najbolji adaptirani scenarij) i glazba koja baš uvijek pogodi ono što treba, su ovaj film napravili legendarnim.

Annie Hall (Oskar 1978)

Romantična tematika se oduvijek smatrala ‘manje vrijednom’. Do tog razmišljanja je došlo upravo zbog loših filmova takve tematike koji onda bacaju ljagu na sve ostale. Ovaj film, koji prati ljubavnu priču jednog neurotičnog komičara i vrckave Annie Hall, je itekako osvijetlio obraz cijelom žanru.

Woody Allen je osvojio Oskara za najbolji originalni scenarij i najboljeg redatelja, dok je Diane Keaton briljirala u kategoriji najbolje ženske glavne uloge.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap