Pretraga

Dokazano: Facebook uzrokuje psihotične epizode i ludilo

A- A+

Društvena mreža Facebook prokazana je kao čimbenik koji može uzrokovati psihotične epizode i ludilo. Također može uzrokovati osjećaje povrijeđenosti i izdaje, navodi se u studiji.

Facebook i ine društvene mreže doslovno vas mogu dovesti do ludila, pokazala je studija provedena u Izraelu. Psihotične epizode i sumanutost pokazali su neki ispitanici, od kojih niti jedan nije imao povijest psihoze niti je koristio ikakve droge u prošlosti ni za vrijeme istraživanja, prenosi Daily Mail.

Psihoze povezane s opsesijom društvenim mrežama

Istraživači u Tel Avivu povezali su psihotične epizode u pacijenata s internetskom opsesijom i ludilom uzrokovanim virutalnim vezama nastalim na društvenim mrežama. Iako su svi sudionici istraživanja bili skloni usamljenosti, nitko od njih nije imao problema s psihozama ili zlouporabom droge u prošlosti, čime bi se inače objasnili ovakvi rezultati ispitivanja.

Studija je tako pokazala direktnu poveznicu između komunikacije ispitanika preko mreže, i psihopatoloških poremećaja. Takvi poremećaji išli su usporedno u razvitku sa sve raširenijom pojavom društvenih mreža i interakcija putem njih. Sva tri ispitanika tražili su utočište od usamljenosti u intenzivnim virtualnim prijateljstvima.

Izdvojeni članak

Nova opcija na Facebooku: ‘Prijatelji od povjerenja’

Pacijenti osjećaju ranjivost i strah

Iako su takve veze napočetku bile pozitivne i dobro su utjecale na njih, naposljetku su dovele do osjećaja izdaje, povrijeđenosti i invazije privatnosti. Prema dr. Nitzanu, vodećem istraživaču istraživanje, sva tri pacijenta dijelila su istu razinu usamljenosti i ranjivosti zbog gubitka voljene osobe, relativni manjak iskustva s tehnologijom i društvenim mrežama, te nikakvu povijest psihotičnih epizoda ili korištenja droge.

Svi su pacijenti razvili psihotične simptome povezani sa istom situacijom, iluzije o osobi koja se nalazi iza ekrana, te su se osjećali ranjivima zbog informacijam koje su pružili nepoznatim ljudima preko mreže. Jedan je pacijent čak tvrdio da ga osoba iza ekrana s kojom komunicira dotiče prstima.

Izdvojeni članak

Prosječni korisnik na Facebook se ulogira i do 14 puta dnevno

Izlječenje ipak moguće

– Naša je studija pokazala da unatoč mnogim pozitivnim stvarima koje mreže poput Facebooka pružaju svojim korisnicima, postoje i opasnosti koje vrebaju u takvom okruženju. Takve društvene mreže privlače ranjive i usamljenje ljude, koji onda odaju svoje osobne infromacije osobama koje zapravo ni ne znaju, što može dovesti do brojnih problema, objasnio je dr. Nitzan.

Dobra vijest je da se takve osobe mogu u potpunosti izliječiti, ako sami potraže adekvatnu pomoć.

Dokazano: Facebook uzrokuje psihotične epizode i ludilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap