Pretraga

Dokazano je da Hollywood diskriminira glumice

A- A+

Većini su prve asocijacije na spomen Hollywooda blještavilo, slava i bogatstvo, no nije sve tako ružičasto. Naime, najnovije istraživanje koje je obuhvatilo 100 najuspješnijih prošlogodišnjih filmskih hitova dovelo je do rezultata kako su holivudske glumice diskriminirane.

Iako postoji veliki broj holivudskih filmskih uradaka s glavnim ženskim ulogama, pokazalo se kako su glumce u Hollywoodu podcjenjene u odnosu na svoje kolege. Istraživanje provedeno na sveučilišnoj kalifornijskoj Školi za komunikacije i novinarstvo obuhvatilo je 100 najuspješnijh prošlogodišnjih filmova, a potvrdilo je činjenicu da se u posljednjih pet godina govorne uloge za žene sve više smanjuju.

Izdvojeni članak

Filmovi bez glumica

Preko 70 posto govornih uloga dobivaju muškarci

Rezultati spomenutog istraživanja dokazali su kako muški glumci dobivaju više od 70 posto govornih uloga u filmovima, a kad ih i dobiju žene, onda se najčešće radi o tinejdžerkama koje imaju vrlo malo odjeće na sebi. Glumice su, pak, u 100 najuspješnijih filmova od 4 475 govornih likova zauzimale svega 28,4 posto. Drugim riječima, na 2,5 muškaraca pojavi se jedna ženska osoba na filmskom platnu.

Komunikologinja Stacy L. Smith u svom je izvješću navela kako su tijekom prošle godine žene grupno bile zastupljenije u filmovima, no kad se njihov lik pojavi onda je u odjeći koja više otkriva nego što skriva.

Izdvojeni članak

Glumci koji su se poružnili zbog uloge

Tinejdžerice glume uloge namijenjena za starije

– Posljednjih godina zaista su uloženi mnogi napori u smislu da se više žena pojavljuje na filmskim platnima. Nažalost, ti napori još uvijek nisu urodili plodom jer nismo primijetili da se povećao broj ženskih uloga ili da se pak smanjila njihova pretjerana seksualiziranost, istaknula je Stacy L.Smith.

Rezultati istraživanja su pokazali i to da je većina filmskih uloga za žene namjenjena samo za one od 21. do 39. godine života. Međutim, broj tinejdžerica se naglo povećao pa tako one često tumače i uloge koje su zapravo namijenjene dosta starijim ženama od njih.

Dokazano je da Hollywood diskriminira glumice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap