Pretraga

Dokazano pa Hrvatima laknulo: Kava je zdrava i slobodno ju pijte na sebi svojstven način!

A- A+

Hrvati su vrlo visoko na ljestvicama kada je riječ o konzumaciji kave, a rituali koje imamo oko ispijanja iste, posebna su priča. Stoga će vjerujemo veliki dio nacije veseliti podatak da je prema novom istraživanju, koje je proveo Imperial College London, potvrđeno da je kava zdrava te da ispijanje 2-4 šalice ovog napitka dnevno, donose niz zdravstvenih beneficija.

foto: Pixabay.com

Da istraživanje spomenutog engleskog sveučilišta nije jedno u nizu manjkavih i nepouzdanih studija, svjedoči njegov opseg i temeljitost. Naime, istraživanje je provodilo 30-ak međunarodnih stručnjaka, na uzorku od preko pola milijuna ljudi, čitavih 11 godina te je naposlijetku potvrdilo da je kava dobra za ljudski organizam.

– Najvažnije je to što su rezultati isti u deset europskih zemalja u kojima se kava
pije na različite načine, od talijanskog espressa do norveške filter kave. Ispijanje kave povezano je
sa smanjenom smrtnošću kod populacije, rekao je za RTL Direkt Elio Riboli s londonskog Imperial Collegea.

Rezultat istraživanja je iznenađujući budući da se pokazalo da oni koji piju 2-4 šalice kave dnevno
imaju 18% manje šanse umrijeti, s obzirom da kava štiti od srčanog i moždanog udara, raka, bolesti dišnih putova, ali i dijabetesa te bolesti bubrega.

Izdvojeni članak

Video: Otkrijte kako kava djeluje na naš mozak i može li nas ubiti prekomjerna konzumacija

Inače za one koji ne znaju, kava je voće, a s obzirom da je voće općenito zdravo, tako i ovo koje konzumiramo u vidu napitka ili dodatka za neke magične slastice kakva je tiramisu, također ima brojna ljekovita svojstva.

Nakon svega gore izrečenoga, sada biste možda očekivali niz nekih ALI, no ovdje je samo jedan važan. Kao i kod pečenja mesa ili bilo čega drugoga, kava se ne smije prepržiti do razine da bude crna i gorka. Nego bi trebala ostati smeđa.

Dok je sirovina kvalitetna dobrobiti kave dobivamo bez obzira na to koja je naša omiljena, filtrirana, espresso ili kahva, pripremljena na tradicionalni armenski način u vrućem pijesku, izvještava RTL.