Pretraga

Kako doma napraviti bečki odrezak kao iz menze

A- A+

Kad vam se dogodi da se zaželite hrane iz menze, a ni jedna vam nije u blizini ili se još niste vratili u svoj studentski grad – postoji rješenje. Donosimo recept koji će vam pomoći da i u vlastitom domu uživate u okusima menze, a na ručak (ili večeru) možete pozvati i prijatelje. Naravno, ulaz im garantira jedino iksica.

foto: srednja.hr

Jela iz menze možda nisu nešto čime bi Gordon Ramsay bio oduševljen, ali za nas su neponovljivo savršenstvo, iskustvo koje se može doživjeti samo u menzi. Naravno, mamina kuhinja je mamina kuhinja, ali nije to to.

Probat ćemo napraviti nešto što nije nikada viđeno do sada, nešto o čemu niste sanjali niti u svojim najluđim snovima. Probat ćemo smisliti recept pomoću kojeg ćete moći u udobnosti vlastitoga doma napraviti bečki odrezak kao iz menze.

Jednostavna, ali opet profinjena receptura

Prije svega, trebat će vam sljedeći sastojci:

4 teleća odreska

sol

ulje za pečenje

80 g pšeničnog oštrog brašna

2 jaja

200 g krušnih mrvica

Pomfrit i svinjski odrezak

Pomfrit i svinjski odrezak

Radi se o sastojcima dovoljnima za četiri osobe. Istina je da vjerojatno rijetko kada idete u menzu u tolikom broju, ali možete uvijek napraviti veće količine, pa ponijeti u sobu za kasnije, kad vam se ne bude dalo ustajati iz kreveta, a ogladnite. Baš kao i u menzi, radi se o riskantnom pothvatu – ako vas mama ulovi kako pokušavate prošvercati bečki, vrlo je vjerojatno da će vas snaći sudbina gora od one kad bi upravitelj ulovio tetu iz menze kako vam stavlja hranu u spremnik.

Kada ste napokon nabavili sve sastojke, vrijeme je da započnete s pripremom. Ovisno o tome kakav ugođaj želite, možete si upaliti glazbu ili ne. Ako ciljate na ugođaj brze menze sa zagrebačke Save, obavezno morate upaliti kakav narodnjak. Zavežite kosu u casual rep i obucite se u nešto bijelo. Ne morate baš izgledati kao da ste dio ekipe koja je radila u Černobilu, ali bilo bi poželjno.

Nakon svega, možete započeti s pripremom.

Prvo uzmite odrezak i lagano ga potucite. Zamislite da se radi o onom profesoru/asistentu koji vas je ugnjetavao prošlu godinu, bit će vam odmah lakše. Nakon masakra, napravite par manjih rezova po cijelom odresku, kako biste imali ful experience.

Zatim biste trebali posoliti odrezak, ali kako radimo bečki iz menze, ovaj korak možete jednostavno preskočiti.

Stavite sve ulje koje imate u kući

Stavite ulje u posudu. Pitate se koliko? Jednostavno. Nađite sve ulje koje imate u kući i stavite ga u posudu. Idealno bi bilo ako imate neko koje je već korišteno, ono daje baš onaj pravi okus. Ako možete staviti odrezak u posudu i ne vidjeti ga, znate da ste na dobrom putu da dobijete baš onaj pravi bečki iz menze. Pecite ga sa svake strane 3-4 minute, ali možete slobodno i više, štoviše poželjno je.

Kada primijetite da je odrezak poprimio zlatnosmeđu boju (ili tamniju, ovisno o tome koliko pratite naš ‘menzasti’ recept), vrijeme je za izvaditi odrezak i staviti ga na ubruse kako bi isti upili ulje. Šala mala. Radimo bečki iz menze, znači čim vidimo da je gotov, vadimo ga direktno iz posude i stavljamo na tanjur. Ako vam se učini da nema dovoljno ulja, slobodno stavite još koju žlicu uzimajući direktno iz posude gdje ste pohali odrezak.

Za potpuni ugođaj, poslužite bečki uz pomfrit, koji ste također napravili na ‘menzast’ način.

Možete pozvati prijatelje da vam se pridruže, no pripremite ih na to da će morati čekati u redu kako bi došli do svoje porcije ručka. Napomenite im da je također potrebno da imaju iksice sa sobom te da ćete zaista i provjeravati da koriste samo vlastite iksice!

Kako doma napraviti bečki odrezak kao iz menze
Share via
Copy link
Powered by Social Snap