Pretraga

Domoljubne navijačke pjesme koje slušamo kada nastupa reprezentacija

A- A+

Hrvatska je 2009. godine ugostila Svjetsko rukometno prvenstvo, a od danas, 12. siječnja, bit će domaćin Europskog, koje otvara protiv Srbije u Spaladium Areni. Kada je riječ o rukometu od zlatnog Portugala 2003., uvijek su u javnosti očekivanja velika, a prednost domaćeg terena, daje za pravo naciji da vjeruje u nikada dosanjani europski tron. A kako to obično biva kod nas, kada je posrijedi nastup reprezentacije na velikom natjecanju, popratni folklor ne smije izostati pa naće ni ovoga puta.

foto: Pixabay.com

Brojni automobili su već par dana okićeni zastavicama, pozitivna nervoza će već u popodnevnim satima doseći zavidnu razinu, a audio uređajima će dominirati navijačke i domoljubne pjesme.

Izdvajamo neke od najljepših i najeksponiranijih, za koje ne sumnjamo da će se i na vašem repertoaru naći večeras.

Morska vila

Premda nema domoljubnu simboliku, ova prekrasna pjesma Daleke obale, uz gusjenicu je postala zaštitini znak Kauboja, i to upravo na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj 2009. godine.

Tada su se pobjede u dvorani slavile upravo uz stihove ove pjesme pa smo je u ovom prigodnom trenutku, stavili odmah na čelo liste.

Nadajmo se da ćemo ju ovoga puta slušati u dobrom raspoloženju i nakon finalnog okršaja.

Malo nas je al’ nas ima

Pjesma ‘Malo nas je al’ nas ima’, koju izvode Dino Dvornik i Boris Novković, redovna je na repertoaru kada se prate dueli hrvatskih izabranih vrsta pa je upravo na taj način među navijačima stekla kultni status.

Svojevrsna je brojalica, nastala po uzoru na hit Billya Joela – “We Didn’t Start the Fire”, iz kojeg su preuzeti i pojedini muzički elementi.

Ne preostaje nam ništa drugo nego i večeras nabrajati sva ta imena.

Lupi petama

Na popisu pjesama koje će mnogi navijači večeras pustiti, zasigurno će se naći i Lupi petama, koju su Prljavci izdali na istoimenom albumu prije nepunih četvrt stoljeća.

Srce vatreno

Izvode ju Nered i Zapresic Boyz, a nastala je uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine. Osim što je obvezni dio kućnog repertoara, već odavna je došla do statusa da se pjeva i na tribini.

Ne sumnjamo da će tako biti večeras u Spaladium areni.

Samo je jedno

Samo dvije godine kasnije, na nikada prežaljenom Europskom nogometnom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj u radijski eter, ali i na tribinu je odaslana pjesma ‘Samo je jedno’.

I gotovo deset godina kasnije, dueli izabranih vrsta, teško mogu proći bez ove pjesme na repertoaru.

Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj

Na listu smo morali staviti još jednu pjesmu Daleke obale, jer je zbilja emotivna. Marijan Ban se u tekstu domovini obraća kao ženi, što pjesmi daje jednu dodatnu dimenziju prisnosti i topline.

Tvoja zemlja

Listu jednostavno nismo mogli kompletirati bez prekrasne pjesme Vice Vukova – ‘Tvoja zemlja’. Možda nije za tribinu, ali svakako budi posebne osjećaje ljubavi prema zavičaju i domovini. ‘To je tvoja zemlja, tu sagradi dom, tu je stari temelj, tu na kršu tvom’, stihovi su koji u ovim vremenima egzodusa stanovništva iz Hrvatske, istovremeno djeluju tužno, ponosno i ohrabrujuće!

 

Domoljubne navijačke pjesme koje slušamo kada nastupa reprezentacija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap