Pretraga

Donosimo četiri savjeta za preživljavanje postnovogodišnje depresije

A- A+

Napokon smo i to riješili – više nema pitanja ‘e di ćeš za novu?’, panike oko toga što obući za najbolju noć u godini i brige oko savršene slike za Instagram. Odbrojavali smo do ponoći, popili čašu šampanjca, ostali budni cijelu večer, dan nakon prespavali i sada smo se toga napokon riješili. Sve do nekih godinu dana, kada sve ponovno kreće.

pixabay.com

Sada smo prošli to razdoblje euforije i polako kreće ono što se nalazi na suprotnoj strani od euforije, a to je depresija. Da ne bi bilo zabune, depresija je ozbiljna bolest koja se mora liječiti i ako se borite s njom, nadamo se da ste se suočili s time i radite na tome da uskoro ozdravite. 

Izdvojeni članak

Novogodišnje odluke ilitiga pokušaj rasporeda života?

S druge strane, postoji ta stvar koja se naziva postnovogodišnjom depresijom koja nije jednako ozbiljna, ali je također okarakterizirana manjkom volje i motivacije te sveukupno tužnim, umornim, ukratko negativnim osjećajima.

Ne radi se o ničemu pretjerano ozbiljnome u slučaju da se radi o samo par dana lošeg raspoloženja, ali sve više od toga kreće ka tome da postane problem. Stoga, bitno je preživjeti sada ovih par dana i izvući se iz toga te vratiti u svakodnevnu rutinu, koliko god to teško bilo i možda se trenutno činilo nemoguće.

Prihvatljivo i normalno je uzeti si sada par dana tijekom kojih ćemo skupljati energiju za ono što nam slijedi, ali je bitno i dalje nešto raditi, ne se samo izležavati po kući i živjeti na relaciji krevet-kuhinja-kauč. Možda je za početak dovoljno raditi neke sitne poslove po kući i uspjeti izaći iz kuće na druženja s prijateljima.

Povratak u rutinu

Ipak, početkom sljedećeg tjedna većini počinje škola i fakultet, pa se do tada moramo vratiti u rutinu. Najčešće je glavni problem buđenje za školu koje je uvijek rano ujutro, a sada je nemoguća misija probuditi se prije podne. I lijepo je da napokon svi spavamo koliko bismo i trebali, ali i dalje bismo se trebali početi pripremati za rano ustajanje.

Možda i nije toliko pametno gledati svaku večer serije i filmove do četiri ujutro? Naravno da je prezanimljivo gledati sve serije i filmove koje ne uspijevamo pratiti inače zbog svih obaveza, ali bitno je imati nekakav ritam. Jednom kada uspijemo probuditi prije deset sati ujutro, nepobjedivi smo. Sve se može riješiti jednom kad smo naspavani!

Uz taj veći problem, činjenica da stalno samo jedemo i spavamo uvelike doprinosi tome da nam se ništa ne da i da se stalno osjećamo bezvoljno. Prejedanje je velik dio zimskih praznika i koliko god bilo paradoksalno (ipak je hrana izvor energije), unos previše kalorija donosi do toga da se naše tijelo umori i jednostavno želi samo spavati. A kako za vrijeme praznika imamo dovoljno vremena za sve, jednostavno se odmaramo i spavamo.

Teško je prekinuti taj krug, ali nekako moramo. Iskreno sumLJam da će se bilo tko od nas uspjeti natjerati da krene raditi nešto korisno, pa to neću ni predlagati, već ću ponuditi neka realna, moguća rješenja. Mada vjerujem da su nekima i ona nedostižna, a pod te neke možda spadam i ja…

Druženje s prijateljima

Jednom kada završe praznici nećemo imati vremena za disanje, kamoli nekakva druženja. Sada je vrijeme kada se možemo posvetiti prijateljima, i trebali bismo to iskoristiti. Zašto se dopisivati s ljudima i družiti preko društvenih mreža, kada se jednostavno možemo podružiti s njima u stvarnom životu?

Plus, lijepo je vrijeme, pa zašto to ne iskoristiti? Ova je zima do sada bila većinom blaga, ali šanse su da će se to uskoro promijeniti, iako se nadamo da zaista neće… Stoga, uživajmo u lijepom vremenu i prekrasnoj prirodi.

Fizička aktivnost

Nemojte misliti da predlažem odlazak u teretanu na jedan opaki trening, osim ako je to nešto u čemu uživate i što je inače dio vaše rutine, onda apsolutno da. No, ako ste ipak samo običan smrtnik, bitno je da se pokrenete. Može se raditi čak i o odlasku na klizanje, laganoj šetnji ili krugu s biciklom.

Bitno je pokrenuti se na neki način i ne sjediti stalno doma. Ako vam se ne da družiti s ljudima, možete se sami prošetati. Bitno je da nešto napravite, koliko god to ‘nebitno’ bilo – uložili ste trud u to i to je ono što se gleda.

Pozitivne misli

Možda djeluje kao najlakša metoda, ali stvarno nije. Jednom kada se po vašoj glavi počnu motati ružne misli, postaje teško preokrenuti ih u neke lijepe, vesele. Kada bi to bilo tako lako, cijeli svijet bi bio ljepše mjesto. No, to ne znači da moramo odmah odustati. Dovoljno je krenuti malim koracima.

Za početak, dijelite ljubav sa svojim ukućanima, grlite se i govorite si da se volite. Kao drugo, probajte se svaki dan iskreno nasmijati zbog nečega. Ne samo zato što vam je nešto smiješno, već zato što vas razveseljava. I treće, ali ne manje bitno, potrudite se u svakom danu naći nešto pozitivno.

Postoji i šansa da vas ne dere tako jaka ova postnovogodišnja depresija i da ste se samo malo ulijenili, a u tom slučaju, znate što vam je raditi – baciti se na posao!

Donosimo četiri savjeta za preživljavanje postnovogodišnje depresije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap